Ata tohum vs güzellemesi bana çok mantıklı gelmiyor. Sanki domatesin ana vatanı Anadolu ya da Muz veya başka meyve sebzenin. Ne bileyim örneğin hala o eski verimsiz bir anlamda “yabani” elmacılık devam etse, 80 milyon elma mı yiyebilecekti. Kışın domates bulamazdık. vs.vs.
Doğru yöntem Ata tohumu güzellemesi değil de örneğin Torku’nun kendi üreticilerine yaptığı gibi kendi tohumlarını geliştirmek.
Evet tarım politikaları kötü eski hükümetlerin döneminde de kötüydü ama bu hükümetle bu daha çok hissedilir oldu. Malum nedenlerle dışa bağımlılığı artırıldı.
Mesela 80’lerin başında yapısal uyumluluk adı altında Dünya Bankası ile başlayan süreçte 90’larda devlet tarımda desteği çekmeye başladı. Bunun en önemli yankısı ne oldu. Destek, teşvik ve satın alma garantisi almayan tarım üreticisi bunu alan ülkelerin üreticisine göre daha pahalı üretiyor. Hem nüfus artıyor hem üretim azalıyor dolayısıyla dışa bağımlıkda her geçen yıl artıyor.
Türkiye aslında 25 - 30 yılda tarım ihracatını 2-3 kat artırmış ama ithalatı da 10-11 kat artmış. Özellikle 80’lerde başlayan yapısal uyumluluk politikası ile ithalat serbestleşince daha ucuz olduğu için katma değerli ürün üretip bunu itraç eden üretici de Türkiye tarım üreticisi yerine dışarıdan almayı tercih ediyor
Türk insanının en büyük problemlerinden birisidir bu. Örgütsüz bu toplum. Hiç bir karar alma mevzisinde yok. Seçimler de bile siyasi parti başkanı kimi isterse onu seçiyoruz. Sivil toplum örgütlerinden tek anladığımız köy hemşeri derneği kurup cenaze evine pide yaptırmak. Semt - sokak dernekleride lokalde okey oynatıp, çay satıyor. Karar almaya etki edemedikçe en fazla böyle konuşur dururuz.
Aklıma gelmişken yazayım. 12-13 sene önce büyük bir tarım arazisi altın maden sahası yapıldı. Alman - Türk ortaklığında bir şirket. Türk ortak o zamanlar Türk basının yarısından fazlasının da sahibi. Ben de o dönem ulusal bir gazetenin muhabir kadrosundayım. O bölgeyi iyi tanıdığım için haber için gönderildim. İlk günler köylüler, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler büyük eylemler, yol kapatmalar yaptılar. Uzatmayayım yaklaşık 30-40 gün sonra herşey başladığı gibi bir anda bitti. Siyasi parti temsilcilerinden, mahalle, köy muhtarlarından vs. bazılarının yeni model arabası vardı. Altın madenide o günden bu yana çalışıyor. İlçe ve Köy halkıda A101, BİM’den süt, peynir, yumurta… alıyor.
Neyse işte.
Konuşmakla çözülecekmiş gibi uzatıp duruyorum. Konunun ilgileri zaten bizden çok daha iyi biliyorlar meseleyi. Biz konu hakkında iki sorunu biliyorsak üretici tarafı siyasi irade bizden daha iyi biliyorlar bu sorun ve sıkıntıların nasıl çözüleceğini.
Mesele sadece tarım politikaları ile çözülebilecek gibi değil.
Bu arada 700 Gr Kızılcahamam bazlaması da olmuş 11.5 TL
daha 1 hafta öncesine kadar 7.5 TL idi.