Çin ve rusya sosyalist bir devlet değil sadece zamanında ülkelerinin durumuna göre yönetimi ele geçirmek için sosyal duyguları ve içerikleri kullananmıştır.Bana göre en faşist ve emperyalist iki devlet onlar.Ona bakarsan İranda sosyalizmi kullandı yönetim devirmek için şimdi dinyanın en yobaz ve pis ülkesi.
Ben sosyalizmi değil sosyal eşitliği ve adeleti savunuyorum.Her ideoloji zamana göre kötü duygular ile kullanılabilir.
Rusya şu an sosyalizm ile yönetilmiyor. Fakat Çin’in resmi adı Çin Halk Cumhutiyeti. 1949’dan beri sosyalizmle yönetiliyor. Evet haklısınız sosyalizm pisliğe, sefalete sürüklüyor insanları.
Birde şu attığınız fotoğraftaki son maddelerin farkını açıklayabilir misiniz? Ben anlayamadım da.
Talep olmazsa(halkın ihtiyacı, isteği) o kâr marjını sağlayabilir mi? Pazardan pay alabilir mi? Son maddede ikisi de aynı. İkisinde de halkın ihtiyaçlarına, isteklerine göre planlanarak düzenleniyor. Öyle ki pazardan pay alamazsa kriz dönemine girebiliyor. Örn: Nokia.
828m yüksekliğinde hangi halkın talebine göre yapıldı bu:) yada ülkemizin en büyük camisi o hangi talebe göre yapıldı.Belirtmek istediğim bu %70e yakın herşey sadece kapitalizmin daha fazla karnını doyurmak için yapılıyor yoksa seni beni düşünen yok.
Dubai’de bu ve bunun gibi binalar yapılarak milyarlarca dolar turizm geliri elde ediyor. Arap zart zurt diyoruz ama adamlar akıllanmış, inovasyon peşindeler. Dubai’nin bitki örtüsü olmuş bu binalar. Ve bu sayede refaha ulaşıyorlar. Bildiğim kadarıyla burada kendi vatandaşları çalışmıyor başka ülkelerden vatandaşlar getiriyorlar. Yani kısa vadede halka yararlı olamasa da uzun vadede o bina halkın yararına.
Bizde akıllıca davranabilsek sağımız, aşağımız full Müslüman Arap. Bu zengin adamları ülkemize daha çok çekebilsek giren dolar sayesinde halk da kazanır. Yani sonunda yararı sadece patrona değil herkese oluyor.
Bugün turizm sayesinde milyarlarca dolar gelir elde ediyoruz. O yedi yıldızlı binalarda zengin Hintliler düğün yapıyorlar. Daha çok çekebilorsek onları çok daha güzel olur. Bu sayede ülkeye dolar girer. Akıllıca yatırımlar yapılırsa uzun vadede bundan halk da yararlanır.
Yastık altımız dolar kaynıyor ya:) Ülkemizin %85lik işçi sınıfı bilgin olsun trilyonluk işlerde çalışıyor ve aldıkları ücret askeri ücret + patronun insafına kalırsa da agi.
Pek ikna olunmayacak tartışmalara dahil olmam. Diğer her şey durdugunuz yere dünya görüşünüze, inandıgınınız doğrulara göre değişebilir ama bu ifade yanlış düzeltmek gerek Çin sosyalizmle yönetilmiyor adı üstünde Halk Cumhuriyeti. Halk demokrasisi sosyalizme geçiş olarak görülen ara bir dönem kapitalizmin özellikle üretim ilişkilerinde ve hatta devletin desteğiyle hayat bulduğu bir iktidar biçimi.
Reel sosyalizm iyi bir sınav veremedi, iktidara sahip olan yeni tip bürokrasi elinde ütopya distopya dönüştü. İki kutuplu dünya bir yanda maccartyler francolar, hitler vb yaratırken diğer kutup da sevgi pıtırcıkları yaratacak değildi.
8 saat iş günü, eşit işe eşit ücret, sosyal devlet vb bunlar hep sosyalizmin kazanımlarıdır.
Komünizm’in başarılı uygulamalarına bakmak istiyorsanız İsrail’in Kibbutz köylerini incelemizi tavsiye ederim. İsrail Devleti şehirlerini kapitalist mantıkla yönetsede yerel olarak ülkeyi komünist mantığıyla yönetiyor. Kapitalizmi ve komünizmi birbirine çok iyi bir şekilde kaynaştırmayı başarmış.
SSCB iyi amaçlarla kurulsada kötü yöneticiler ve dış tehditler yüzünden amacından saparak kendi kendini bitirmiştir.
Çin Halk Cumhuriyeti ise sözde sosyalizm ayağına halkını uyutan kapitalist bir devlettir. SSCB ile kıyaslaması dahi yapılamaz.
Ülkemiz sosyalistleri sosyalizmi sevgi pıtırcığı olarak gösterdikleri için sosyalizmin de sömürüye dayalı bir düzen olduğunu söyledim. Zaten ne kapitalizm, ne sosyalizm mükemmel değil. İkisininde birbirinden kazanımları olmuştur.
Benim anlatmak istediğim mevcut dünya düzeninde şu an için kapitalizm aralarındaki en iyi yönetim biçimi. Almanyaya gitmek istiyorum ve araştırmalarım sonucu devlet geliri olabildiğince eşit dağıtmaya çalışıyor. Sosyalizmde diretmek yerine mevcut düzende şartları iyileştirmek için çabalarsak çok daha güzel olur düşüncesindeyim.
Komünizm değil de komün tarzı üretim demek daha doğru. Bu insanlığın mağara zamanlarından beri örnekleri olan bir üretime katılış biçimi. Komünizm devlet aygıtının da olmadığı üretim ve paylaşımın ihtiyaç doğrultusunda olduğu bir sistem olarak sosyalizm den ayrışır. Sosyalizm ve komünizm iki farklı toplum, ekonomi ve siyasal yapılanmadır.
Ve Çin tekrar etmek gerekti ne toplum ne ekonomi ne siyasal durum hiç bir zaman sosyalist olmadı ÇKP bunu hiç söylemedi Halk demokrasisi denilen bir ara sistem geçiş sistemi var .
Ben aslında gelecege bakarken biraz Mehmet Altan gibi biraz da Hariri gibi düşünüyorum . Sosyal adalet , üretimin paylaşımı konusunda sosyalist kişi hak ve özgürlükleri konusunda liberalizm taraftarıyım. Hariri gibi bize dünyada mutluluk vaat eden her ideolojinin din gibi oldugu düşüncesindeyim. Eski dinler öbür dünya da mutluluk vaat ediyorlardı yeni dinler sosyalizm, kapitalizm vb bu dünya da .
Ve bilindiği gibi dinler çok hızlı bağnazlaşıp, tutuculaşabiliyor.
Marks gibi yazarları henüz okumadığım için aralarındaki keskin sınırları bilmiyorum ama komün tarzı üretimi komünizmin ilkel bir versiyonu veyahut bir geçiş formu olarak da adlandırabileceğimizi düşünüyorum.
Çin kendisini direkt olarak komünist veya sosyalist olarak adlandırıp adlandırılmadığını bilmiyorum ama Çin’i yıllardır Kömünist Parti yönetiyor. Könünist Parti’nin yaptıkları uygulamalar da tüm dünyayı bu iki görüşten de uzaklaştırıyor.