Vakıf (Vakıf serisi okuma etkinliği-1. Kitap)

Vakıf serisi ilk kitap (Vakıf) ile ilgili yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz arkadaşlar.

Not: Bu okumada da tek olarak yorumlayalım. O yüzden kitap bittikten sonra yazmamız gerekiyor yorumlarımızı.

1 Beğeni

Evet ilk kitap bitti. Benim için ciddi bir hayal kırıklığı oldu. Bk dünyasının en iyileri arasında gösterilen kitap bu muymuş dedim. Son ana kadar bir şeyler olacak, hayır böyle bitmemeli dedim ama bitti.

Kitap çok fazla zaman sıçraması içeriyor, dolayısı ile bir karakter ile bağlantı kurmaya başladığınız anda hop 150 yıl ileriye gidiyorsunuz. Haliyle yeni bir karakter çıkıyor karşınıza ve bu sefer aynı süreç bu yeni karakterle tekrar ediyor. Zaman sıçraması Zamanın Çocukları kitabında da vardı ama onda böyle değildi.

Ayrıca kurgu olduğunu bilsem de bilimsel gerçeklik ile çakışan yerler beni bir şekilde itiyor. Bk yerine fantastik tercih etmemdeki birincil sebep de bu zaten. Ama yazarları da anlıyorum, sonuçta yazdıkları şey bir kurgu ve materyal de az, herkes elinden geleni yapıyor.

Sözün özü, bütün kitabı ne heyecanlanarak ne de sıkılarak okudum. Tam bir 6/10 kitabı oldu benim için. İkinci kitap daha iyiymiş, umarım öyledir.

4 Beğeni

Açıkası ben de yarım bıraktım, pek de sürükleyici gelmedi, belki de bk bana göre değildir. Başka bir zaman tekrar denerim belki.

Bu tam olarak Asimov tarzı. :slight_smile: Asimov bir şeyi anlatırken dahi orada bırakıp bambaşka bir zamanı anlatıveriyor. Ben de okudum ama ben sevdim, yalan yok. :slight_smile: Yani çok büyük bir serinin ilk kitabı olduğu her anında anlaşılıyordu. Bende merak yarattı. Aksiyon dozu düşük olsa da (aslında çok da düşük değildi ama beklediğimden düşüktü) politik ve din oluşumu bakımından başarılı buldum. Bir de yazıldığı dönemi düşününce daha etkileyici oluyor. Tabii bilim kurgu içerisinde bilimsel kurgular çok gerçekçi olamayabiliyor ama kendi gerçekliğini yakalayabilmesi önemli. Bence Vakıf bu yakalayabilenlerden, uydurma bir bilim (psikotarih) kökene yayılmış ve bunu kurgu içerisinde tutarlılıkla taşımış. Ben tüm külliyatı okumayı düşündüğüm için belki daha pozitif yaklaşmışımdır ama cidden sevdim. :slight_smile: Hatta Aralık olsa da ikinci kitabı okusam diye bekliyorum. :slight_smile:

3 Beğeni

Ya zaten o psikotarih işi tam tırt :slight_smile: Neymiş 1000 yıl sonrasını ön görmüş de, hatta nerede sorun yaşayacağını bildiği için o zaman ortaya çıkıyormuş da… Bende “hadi lan ordan” hissi uyandırdı, açık söyleyeyim :joy:

Ama ikinci kitaptan umutluyum. Bir de ben kitabı ne sevdim ne sevmedim, tam ortadayım. Umarım ikinci kitap en az 8lik olur.

4 Beğeni

Baakk orada duracaksın şimdiii. :joy: Tırt, hadi lan oradan vs kesinlikle kabul etmiyorum. Ben diyor muyum hiç büyücüler şunu yaparken tırt murt? :joy: Adı üstünde bilimkurgu. Adam çıkmış psikotarih ile geleceği görmüş. Ona göre de hazırlık yapmış. Seveceksin arkadaş ben karışmam.

9 Beğeni

Vâkıf serisinin ilk kitabını çok sevmiş birisi olarak. @isos81 katılıyorum bir nebze. İnsan Asimov diyince daha derin ve daha fazla felsefe tarzı filan bekliyor. Ama bunun yerine Asimov bir devletin çöküşünü ve Yeni kurulan bir devletin unsurlarının nasıl oluştuğunu anlatıyor. Bu da pek etkileyici değil doğrusu. Dune, Ay Zalim Bir Sevgilidir gibi kitapların yanında sönük kalıyor.

Metal müziğin Big Four olayı gibi olmasın, ben Asimov’u Bk’nin 3 büyüğü içine koymam. Hele Özellikle Frank Herbert babamız varken.

@Elmakurdu23 adlı üye Asimov’a laf attığı için 1 dakikalığına susturulmuştur.

5 Beğeni

Kötücül gülüşünüzü duyar gibiyim :grinning::smiley:

1 Beğeni

Kitabı 4 günde bitirdim. @Okuryorum tam olarak sizin gibi okudum. Sonsuzluğun Sonu ve Ben, Robot Asimov pozitif ayrımcılığına neden olmuş olabilir.
@isos81 @Rena sizi sanki erken kaybetmişiz.

1 Beğeni

Maalesef öyle oldu. Ben ikinci kitabı da okudum, ilkinden bir tık daha iyiydi ama üçüncüyü okuma konusunda hiç hevesim yok. Yine de girdik bir yola @Okuryorum ile, mecbur okuyacağım. :slight_smile:

2 Beğeni

2’yi de hemen bitirin de Ocak’ta 3’ü okuyalım. :slight_smile: Yorumlarız öylece üçlemeyi. Bende de muhtemelen Asimov’a pozitif ayrımcılık var. :sweat_smile: Seviyorum bir şekilde. @isos81 abi Ocak için baya kitap oldu senin ama sonuna geldik artık planlarımızın.

1 Beğeni

Evet, bu son kitap olacak. Sonraki aylar için de bir şeyler planlayabiliriz. Bir sürü fantastik ve bilim kurgu var okumak istediğim, okumadıklarına katılırsın olmadı. :slight_smile:

2 Beğeni

İkinci kitaba perşembe başlamayı düşünüyorum. Benzer şekilde ilerliyorsa muhtemelen yetişirim.

1 Beğeni

2.kitabı yorumladığınız bir başlık var mı? Aradım ama bulamadım.

1 Beğeni

Ya biz ikinci kitabı okuduk da başlık açmayı unuttuk. :sweat_smile: Ne yapsak @Okuryorum? Hem 2 hem de 3’ü açalım en iyisi.

2 Beğeni

Gerçekten unutmuşuz. :sweat_smile: En iyisi 3. Kitapla beraber açalım. 2. Ve 3. Kitap diye. @Van_Manderpootz biz hangi kitabı okuyorsunuz başlığında yorumladık sanırım. :frowning:

1 Beğeni

Şimdi hangi kitabi okuyorsunuz konusuna bakınca buldum yorumlarınızı. Aslında mesajları beğenmişim ama aklımdan çıkmiş.

2 Beğeni

Sonsuzluğun Sonu kitabını okudunuz mu? Sanırım başka bir forumda okumuştum ama evreni daha iyi anlayabilmek adına Vakıf dizisine bu kitapla başlanması öneriliyor. Ben Sonsuzluğun Sonu ile başlamıştım okumaya çok aydınlatıcı oldu açıkçası benim için.

Eğer bunun için bir engel yoksa o okuma rehberinin linkini de atarım sonradan.