Bir de arkadaşlar, kitaptaki uzunluk ölçüleri çok garip değil mi? Mesela Livira bir kitabı alıyor ama kitabın uzunluğu 600 cm diyor. Bir yerde de bir kütüphanenin uzunluğu 800 km mesela. İlerleyen sayfalarda açıklanıyor mu yoksa bu?
O tip hatalar var atlanmış olan, orjinale bakmadım ama 6 metrelik kitabı taşıyamayacağı kesin. 800 de 80 de olabilir ama kütüphanenin boyutu. İçerinin ve dışarının boyutları birbirlerinden farklı, Livira bundan bahsedilmedigini söylüyordu sanki bir yerde.
Ben bir kitabı açınca görünmez olabildiği için fazla takılmadıydım o kısma. Hatta normal geldiydi
Yazdığım şey spoiler’ a giriyorsa uyarın da blurlayım
Gene de blurladım, küfür yemeyelim
Dün gece eve geldikten sonra kalan 40 küsür sayfayı da okuyup bitirdim. Biraz yorgundum ve dikkatim dağınıktı, keşke bugüne bıraksaydım
Livira’nın arkadaşlarını kurtarmak için bir Asistan kanı ile geçit açma durumunun kalan son çare olacağını, gruptan ayrı düştüklerinde tahmin etmiştim. Malar ve Livira nın Kaçışlarla mücadeleye girip onların kontrolündeki 2 Asistan’a girmeleri ve bu iki asistanın Evar’ın kütüphanesindeki Asker ve Asistan olacağı akışa uygun tahminimde gidiyordu yani.
Sonra Livira ve Malar’ın hayaletlerinin, Asker ve Asistan da hapis kalmaları fena twist oldu bana yine Kütüphanedeki yangından başlayıp, 5 Kanit çocuğun mekanizmadan çıktığı ( yüzlerce yıl falan herhalde ) süreci böyle geçirdiler yani Bu evrede Asistan bedeninde kontrolleri çok minimum ama belirli anlarda ara ara bu ortak benlikte öne çıktıklarını anlıyoruz ufaktan ( gözleri parladığı anlar vs ). Yine de hikaye döngüsünün böyle bağlanması beni pek tatmin etti mi emin değilim.
İkinci kitabın yolu
Ağırlıklı olarak Evar ve kardeşleri üzerinden Skeer lara karşı girişilecek bir macerada kütüphanenin henüz keşfetmediğimiz farklı alanlarında geçecek gibi. Livira nın kitabı da kilit bir rol oynayacak gibi, tahminimce en büyük rolü de Livira ve Malar ile yolları tekrar kesiştirdiğinde olacaktır.
Kendi içinde bir sonu oldu diyebilir miyiz emin değilim. Bir macera biter gibi oldu ama cevaplanmamış soru da çok, akla takılan yan karakter ve olay da. Serinin devamına bol malzeme var yani. Bakalım dilimizde ne zaman göreceğiz.
O değil de okurken çok aklıma gelen ama etkinlik yorumlarını yazarken burada konuşmak aklıma gelmeyen bir durumu kitaba genel yorumumu yazarken tekrar hatırladım
Ortam/atmosfer olarak Piranesi ye epey benzemiyor mu? Piranesi’yi daha önce okuyanlardan bi yorum alayım, bir tek benim aklıma gelmiş olamaz bu .
Dediğin kitabı okumadığım için bir şey söyleyemiyorum
Aklımda tek bir soru var: Kitabı yakmayı deneyen oldu mu?
Yok. Bu devirde bu fiyatlarla nasıl deneyeceğiz
Ben dediğin kitabı okudum. Ama bu kitabı okumadığım için ben de bir şey söyleyemiyorum.
Kimseden ses seda yok Ne yaptınız kitabı, nasıl gidiyor?
Ben muhtemelen devam edemeyeceğim. Tanrı’nın Gölgesi’ndeki gibi yarım bırakacağım. Artık fantastiğe film ve dizi garici bir mesafe koyma zamanı geldi sanırım.
Fantastik kitap pek sevmiyorsun gibi. Malazan hariç
Ben ağır ağır ilerleyebiliyorum. 400e geldim, kitap çok güzel, ama biraz daha ciddileşmesini, biraz da vahşileşmesini umuyordum karakterler büyüdükçe. Bu hafta bitiririm, fantastiğe giriş için önerilebilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum şimdilik.
1 hafta şehir dışındaydım okuyamadım şu an anca yarıya gelebildim. Yavaş gidiyorum. Olaylar biraz biraz açılmaya başladı.
Etkinliği ekledim arkadaşlar. Size zahmet en üste geçip tekrar işaretler misiniz? Teşekkürler
8/10
Kitap bitti. Güzel başladı, tempoyu tam ayarlayamadı ama gizem unsuruyla götürdü, sonlara doğru hem tempo arttı hem de ters köşeler derken güzel bitti.
Sabber kelimesinin açıklaması çok hoşuma gitti, Değişim’de yaşanan ilüzyon ve birbirlerini görmek istedikleri gibi görebilmeleri falan çok güzel detaylardı. Foreshadowing de yapmış aslında yazar ama tahmin edemedim ben de ve güzel bir şok oldu. Livira büyüdükçe şirinliği mi azaldı yoksa bana mı öyle geldi? Asker ve Asistan’ın Livira ve Malar olabileceklerinden şüpheleniyordum ama zaman farkı ortaya çıkınca yok canım falan demiştim, dememeliymişim.
Skeerler üzerinden Kanit ve insanları birleştirecek olmaları biraz çiğ geldi, ama oradan da bir plot twist bekliyorum.
İkinci kitap için @Vordue 'nun tahmini gayet mantıklı. Kitap o ters köşeler dışında görece öngörülebilir ilerledi, kötü bir şey olduğundan da değil hani. Ama bir kere daha anladım ki zevklerim kalıcı olarak değişmeye devam ediyor, naif maceralar güzel yazılmış ve kotarılmış olsa da çok ilgimi çekemiyor artık.
Genel olarak kitap oldukça başarılı, güzel zaman da geçirtti. Çeviri yayınevinin kalibresini de göze alınca gayet yeterli. Yazar tasvirleriyle boğmuyor, gayet akıcı, karakterler güzel yazılmış, kurgu belki de kitabın en vurucu yeri.
Fantastik kurguya başlayacaklar için güzel bir giriş kitabı, özellikle de ortaokul yaşlarında bile okunabilecek modern yazıma sahip fantastik bir eser olması hitap ettiği kitleyi genişletiyor. Benim gibi grimdark olmazsa olmaz demeyen herkes bir şans verebilir.
Livira’nın asistan Malar’ın asker olmasını beklemiyordum baya şaşırdım. Mayland tam bir muamma. Geri geldi ve direkt Yamala’yı öldürdü. Neden, bu zamana kadar ne yapıyordu, nasıl geri geldi bunlar ikinci kitapta açıklanır diye düşünüyorum. Genel olarak güzeldi. Kitap biraz daha kısa olabilirdi diye düşünüyorum özellikle yazı puntosunun küçük olması beni baya yordu bazı satırları 2 defa okudum.