Kitaplar arasında bağlantı yok diye biliyorum ben, sadece pazarlamak için “seri” olayına girmiş olabilirler. Yürüyen Şato’nun Howl ve Sophie karakterleri o eserlerde mevcut mu?
Bağlantıları yoksa eğer okunmaya değer olduğunu düşünüyorum. Sonuçta farklı konular işlenmiş gibi duruyor.
İkinci kitabi okumustum ben. Bağımsız kitap olarak da okunabilir, ana hikaye farklı.Sophie ve bazı önceki karakterler biraz biraz uğruyor kitaba, misafir karakter olarak en fazla.
Bu durum emin ol yayinevinin de hosuna gitmiyordur.
Bu ekonomik zorluk da en buyuk baslardan biri olmamasina rağmen düzenli kitap cikarmasi bile beni sasirtiyor. Genel olarak bu ekonomik zorluk da bircok yayinevi duzenli kitap basmayi, bircok dergi cikaran olusumlar dergi cikartmayi birakti. Daha gecen pek satmayan yayinevinden 700 sayfalık kitap aldim. Kitabin fiyati 300tl ( tum caglarin gizli oğretileri) ki daha feci ornekleri de var.
Bu durumda ithaki’nin birakmadan duzgun kitap cirmasi, serileri ihmal etmeden yetistirmeye calismasi bile taktire sayan…
Kisaca yayinevleri de bu kadar pahali yapmadan daha fazla okura seslenmek ister ki bu zaman da biraz imkansiz
Neyse ben seriyi almayı düşünmüyorum. Okur arasında ayrımcılık hiç hoş bir şey değil, benim katlanamayacağım şeylerden biri. Bir bakıma da iyi oldu. Listemde olan bazı kitapları elemek zorunda kalmayacağım.
Hiç sanmıyorum. Çünkü enflasyonist ortam şirketlere yarıyor. Sadece yayınevleri değil tüm özel sektör firmaları karlarını geçen seneye göre 2’ye 3’e katladı. Bankalar 4’e katladı. Enflasyon %100 olsa bile enflasyonun çok üzerinde arttırdılar karlarını. Bu da mevcut durumun şirketlerin işine yaradığını gösteriyor.
Şaşırtmasın, çıkarırlar çünkü zaten kar edebilecekleri fiyatlara satıyorlar.
Enflasyon fiyatların artmasıdır. Firmaların kazançları düşmek zorunda değil, ki düşmediğini de görüyoruz. İthaki grubu yani penguen kriz, pandemi vs. döneminde hiç yapmadıkları kadar yatırım yaparak bir çok mağaza açtılar. Yarın nasıl olsa daha pahalı olacak vs. şeklinde düşünerek insanlar harcamalarını öne çekerler. Enflasyondan olumsuz etkilenen bir şirket olamaz çünkü zaten maliyet artışlarını ürünlerinin fiyatlarına direkt yansıtıyorlar.
Fiyatı pahalı o büyük etken pek çok kişi için. Hatta ben listemden bir kaç kitabı almayı bu seri için erteleyecektim. Ama asıl sinirlendiğim ve almamaya karar verme nedenim ciltsizin çocuk, ciltlinin ise normal İthaki olarak çıkması oldu. Madem hem ciltli hem ciltsiz İthaki çocuktan çıksın ona tamam ya da ikisi birden normal İthakiden çıksın ona da tamam. Ama paran varsa hem güzel kapaktan yararlan hem normal İthaki baskısı olsun, eğer buna gücün yetmiyorsa ciltsiz, kapaklarını hiç sevmediğim İthaki çocuk versiyonunu al gibisinden okurlar arasında ayrıma gitmeleri benim için almamak konusunda çok büyük bir etken oldu.
Sizin kadar pek iyi anlamiyorum ama bu konudaki genellemeye katilamayacagim. Yakin vakitte kapatilan dergilerin geneli kagitlara, matbaaya vs gelen fiyat artislarinin dergilere yansimasindan ve bu yansimadan dolayi okurlarin azalmasi, birkac iyi derginin kapandığını ve birkacini da kapanmaya yakinlasitgini gordum. Onun haricinde yakin bir tanıdığim pek buyuk olmayan bir yayinevinde calisiyor, orada nasil kitaplardan ucu ucuna kazandıklarıni ve ilerleyen zamanlarda bu zamlar karsisinda okuyucularin eksilmesiyle kapanabilecegini anlatmisti…
Tabii ithaki bunlara gore daha buyuk bir yayinevi ve sizin soylediginiz gibi ekonomik durum belki kârliliklarini etkilememistir ( bu yine beni dusunduruyor, bircok kitap sozu verip zamaninda cikaramadilar ve bunlari nedense hep ekonomik dusundum) ama nispeten daha kucuk yayinci ve yayinevlerini kesinlikle kotu etkilendiğini dusunuyorum.
Butik yayınevleri hariç herkesin hali vakti yerinde çünkü hiç kimseden ses çıkmıyor. Oyna devam modundalar. İthaki ezelden beri söz verip kitap basmıyor, yeni bir durum değil. Bu ekonomiden bağımsı. İthaki’nin imza hareketidir.
Poster anladığım kadarıyla tekli ciltsizlerde de olmayacak. Sadece set şeklinde satılanda olacak.
Malazan da mesela ciltli ciltsiz ayrımı yapmadan hem kapak aynıydı. Yanında ayraç kart hem de harita vermişlerdi ciltli ciltsiz ayrımı gözetmeden. Bu seri de bu şekilde ayrım yapmaları açıkçası üzdü.
Yeterli baskı yapılırsa bu kararlarından dönebileceklerini düşünüyorum ben. Hem daha fazla para veriyorum hem de değerli ciltli kitaplar alıyorum yani. Ben siparişi verirken not olarak da yazdım instagramdan da yazdım umarım posterimi gönderirler
Doğrudur, çok bilgim yok o konuda. Sadece setli ciltsizde poster hediyeli yazdığı için öyle düşündüm. Ama posterle ilgili bir görsel bulamadım. Öyle çok ahım şahım bir şey olduğunu sanmıyorum, yoksa onu da ilk ciltliye koyarlardı