Brandon Sanderson

Benim ayrıca merak ettiğim nokta amaçları ne olacak? Bir sinematik evren yaratmak mı? Kitapları bazı değişiklerle olduğu gibi aktarıp aynı hypeı yaşatmak mı? Çünkü şuanlık sadece Fırtınaışığı ve Sissoylu serileri onaylandı.

Bir diğer nokta ise, eğer Live Action olacaksa oyuncu seçimleri nasıl olacak?

[Kalanı biraz genel Kozmer spoileri olabilir. Spoiler olmasa bile bazı şeyleri kendiniz okumak isteyebilirsiniz. Ona göre tıklayın.]

Mesela Sissoylu için, daha ilk yapımda Hoid’i seçmeleri gerek. Ee sonra? Olası ileriki Fırtınaışığı sezonları olsun, Dragonsteel üçlemesi olsun, muhtemelen Hoid’i sürekli göreceğimiz olsun, adamın tamamen aynı gözükmesi gerekecek. 30 yıl sonra bile. Yoksa bunları umursamadan “biz yapalım da gerisi gelir” mi dieycekler? Hoid sadece bir örnek bu arada, daha ilk Sissoylu kitabı için şu karakterlerin hep aynı gözükmesi gerekecek:

• Hoid
  • Kelsier
  • Marsh
  • Sazed
  • Demoux
  • Felt
  • Dikiz (Belki, Teori)

Kim bilir, belki tüm sorularımızın cevabı bu geceki canlı yayında verilecektir. Yayın Türkiye saati ile 31 Ocak 04.00’te olacak. linki:

Bahsettiğim reddit yanıtı:

Ve evet, tamamen katılıyorum. Uyarlamaları görmek için yanıp tutuşsam da ben bu adamı kitapları için seviyorum. Kitaplarını yaz sonra bunlarla uğraşırsın be. Tabii öyle de evreni mahvedebilirler uyarlamalar ile ama kitapların devamlılığı benim için her zaman daha önemli.

2 Beğeni

Hoid casti için Thomas Brodie-Sangster gibi yaşlansa da devamlı genç görünen tarzda bir oyuncu bulabilirler. söylediğin diğer karakterler içinse o kadar zorlamaya gerek olmayabilir. Yeterince genç oyuncular seçildiği sürece çok sonraları da makyajla falan halledebilirler.

1 Beğeni

Az önce bir yorum gördüm paylaşayım dedim:

Now I’m just waiting for him to show up outside Apple’s office with “I accidentally wrote a miniseries set on an obscure planet in a completely different style so you should probably make it next year.” :rofl:

Genel olarak kitapların yazımında gecikme olması ile ilgili pek fazla endişe görmedim. Sanderson yazma hızına göre yavaşlama olacaktır mutlaka ama bence yine de diğer yazarlara göre hala daha önde olacaktır. Zaten Fırtınaışığı ikinci kısım için hemen devam etmeyeceğini söylemişti. Bu seneyi genel olarak Sissoylu üçlemesi senaryosunu bitirip Fırtınaışığı için de bir miktar ilerlese yeterli. Bu işler bir anda olmayacak zaten. Senaryo ve cast seçimi sonrası işlerin büyük kısmını ekibine yaptırır. Kendisi sadece kontrol ve onayla ilgilenir ve kitaplarla da rahatça ilgilenecek zamanı olur.

2 Beğeni

Apple satma gibi bir durum varmış galiba haklarını haberi görünce pek sevinmedim.İki sebebi var,ilki eserlerini çok beğenmiyorum ortalama üstü olduğunu kabul ediyorum fakat favori listelerime girmez çok düz geliyor.İkincisi,ilkine göre daha nesnel bir hevesle uyarlama diyip eserin özünden uzak,basit yada çirkin bir estetiğe sahip olması.Bana göre GOT u geçebilecek bir uyarlamanın gelmesi çok zor gerek yapı gerek kalite anlamında.Belki HP serisi olabilir ama onuda bu sınıfa sokamam sadece uyarlama olarak bakabilirim.

1 Beğeni

Uyarlamalar genelde hayal kırıklığı oluyor. Daha Sissoylu ve Fırtınaışığına başlamasam da hayal kırıklığı olması muhtemel. Buna Apple TV için en büyük gösterge sanırım Asimov uyarlaması. Kitapları okumama rağmen bu seriyi izlemedim. Çünkü seri konusunda saptırdığına dair yorumlar okuyunca vazgeçmiştim.

Amazonun Yüzüklerin Efendisi ve Zaman Çarkı dizileri var. Zaman Çarkına hiç başlamadım kötü olacak diye. Yüzüklerin Efendisini de söve söve izliyorum.

Bunun yanında adamın yazma hızına göre bu alıntı güzel bir gösterge. Bir bakmışsınız yazmam dediğinde bile ben kendimi tutamadım. Size birkaç kitap daha yazdım diyebilir. Yada Kitabı senaryolaştırırken ara hikayeleri yazabilir.

1 Beğeni

İlk 3 bölümü izlemiştim, kesinlikle kitaplarla alakası yok. Sadece ilk bölümü izle, şahane güzel görselliği olan bir bölüm. Gerçi diğer sezonlarda yeni ve güzel yaptı diyorlar ama kitaplardan bağımsız olunca pek izleyesim yok.

Onun dışında, uyarlamalar her daim kötü olacak diye bir kaide yok, bu mantıkla GoT, Lotr filmleri de kötü olurdu. Benim izlemediğim ama övülen Expanse, Silo gibi işler de var.

2 Beğeni

Uyarlamalar sıkıntılı oluyor evet özellikle aslına uygun yapılmıyor genelde. Buna Yüzüklerin Efendisi filmleri de dahil. Yıllar önce izlerken yapılan bazı değişiklikler ve eklemeleri içimden neler geçirerek izledim. Anlaşılabilir değişiklikler olsa da çok gereksiz ve kesinlikle olmaması gereken değişiklikler de vardı. Ama sonuç olarak kitaptan bağımsız düşününce güzel bir iş vardı ve o günden itibaren kitaba göre değerlendirmeme kararı aldım.

Zaman Çarkı yine kitaptan çok ayrılarak başladı. O kadar ki nasıl aynı yöne bağlayabilecekler bilemiyordum. Sırf ilk sezon bazı yerlerde yaptıkları iyi işler nedeniyle sonraki kitaplardan bazı sahneleri mutlaka görmek istediğimden devam ettim. 2. sezon biraz toparladı ve 3. sezon aslında gayet iyi hale gelmekteydi. Özellikle kötü karakterleri güzel yansıtmaları diziyi ileri taşıdı ama yine de son sezonun bitmesini beklemeden iptal kararı alındı.

Rings of Power Zaman Çarkı’na göre daha iyi düzeyde başladı. Belli yerlerde büyük eksiklikler olsa da bence fena devam etmiyor. Kitaba tamamen bağlı olsun istiyorsanız o zaten imkansız.

Vakıf serisini okumadım ama diziyi izledim. Görsel olarak muazzam bence. Hikaye olarak da hiç fena değil açıkçası ama kitapta nasıl bilmiyorum. Sevdiğim birkaç oyuncunun da dizide olması önemli etken benim için.

Şimdi Sanderson’a gelirsek tam kontrol sahibi olduğundan hikaye açısından can sıkıcı değişiklikler görmeyiz. Mutlaka bazı değişiklikler olur ekrana taşıma nedeniyle ama o da Sanderson onayından geçmek zorunda zaten. Görsel olarak iyi iş çıkarma güçlerinin olduğunu da biliyoruz. Ayrıca Apple diğer platformlara göre daha sabırlı ve aceleci davranmayan yapıda olduğundan daha rahat çalışacaklardır. Geriye seçilecek oyuncular var. Mutlaka bilindik dikkat çekecek bazı oyuncular da seçilmeli. Ana karakterlerden olmak zorunda değil ama normal izleyiciyi çekme açısından önemli. Mesela Witcher Henry Cavill olmasa bu kadar izleyici çekerek başlamaz ve kısa sürede izleyici kaybederdi bence ki o gittikten sonra olanlar ortada. Duyduğuma göre Henry Brandon ile de temas halinde olmuş detayını bilmiyorum tabi. Yani o nedenle mesela Sissoylu filminde ana karakter olmasa da önemli bir rolde karşımıza çıkarsa şaşırmam. Artık bekleyeceğiz ama ben istediğimiz düzeyde olmasa bile uzun süre devam edecek derecede iyi bir iş olacağını düşünüyorum.

2 Beğeni

Henry Cavill büyük bir Kozmer ve Sanderson hayranı. Yıllar önce olası Fırtınaışığı dizisinde Kaladin’i oynamak istemişti fakat Kaladin için çok yaşlı olduğu için Brandon yok demişti. Şimdi de Dalinar için konuşuyor hayranlar. Ama öyle yada böyle, adam bir hayran ve bence Warhammer 40K evreninde yapımcı olması gibi burada da kendine bir rol mutlaka bulacaktır (40K evrenine de hayran).

2 Beğeni

Dalinar için de genç sayılır bence ama olsa itiraz etmem. Aklımda daha çok Sissoylu’dan Marsh var. Güzel olabilir. Tabi Brandon ile en uygununu bulurlar büyük ihtimal.

3 Beğeni

Genel anlayışın aksine Henry Cavill bana göre pek iyi bir oyuncu değil. Ben genel olarak pek tanımadığımız insanlara alan açılması taraftarıyım. Umuyorum temsil gücüne göre değil de oyunculuğuna göre seçilir oyuncular. Bir de Stormlight çok ışıklı mışıklı bir seri. Ben sevmiyorum live action uyarlamaları seriler böyle olunca. GoT çok uygundu uyarlamaya, ışık mışık pek yoktu. Mistborn ise çok güzel film olabilecek kıvamda sahiden. Stormlight pek iyi bir iş olmayacak, imkanı yok bence. Eğreti duruyor böyle büyülü vırtlı zırtlı şeyler ekranda. Animasyon falan olaydı keşke.

2 Beğeni

İsimsiz oyuncular seçilmesine ben de katılıyorum ama büyük para yatırıyorsan mutlaka normal izleyiciyi de çekecek isimleri eklemek lazım. Bu iki proje içinde de çok fazla karakter var zaten. Önemli bir kaç isime rahatça yer bulunur ve güzel olur. GoT bile kaç tane bilinir isim ile başladı. Bir de ekrana taşınmak için karanlık olma zorunluluğuna inanmıyorum. GoT ve onun gibi eserlerin fantastik eserlerde Tolkien yazımına karşı sözde gerçekçi siyah beyaz olmayan karakterlerle karanlık hikayeleri gibi ekranda da tek tip olması gerekmez. Yeter ki düzgün bir iş çıkarılsın. Ayrıca dünyanın aydınlık olması sevgi pıtırcığı yapmıyor hikayeyi. Fırtınaışığı içinde çok ciddi karanlık olaylar var. En başta savaşta insanların nasıl kullanıldığı açık seçik gösteriliyor.

Eserler konusunda insanların kafasını farklılıklara açması gerekir. En güzel örneklerinden biri Avatar animasyon dizisi. İzlemeyen bir çok kişi için çocuklara hitap eden basit bir çizgi film. İzleyen herkes için tamamen farklı çocuklara uygun olup olmadığına emin olunamayan, karakterleri çok güzel işleyen TV tarihinin en iyi işlerinden biri. Hem de bunu aydınlık, çoğu zaman güldürüp eğlendirerek ve devamlı daha da iyiye giderek başardı.

2 Beğeni

Henry cavill’in oyunculuğun dan ziyade aldığı rolllerdeki evrenleri iyi tanıması hatta o evrenin buyuk bir hayranı olması.(Bkz witcher, warhammer 40k)

Bu da onu çoğu yapımda öne çıkarıyor.Ayrıca o evren hakkında çoğu yapımcı dan,senarist den vs bile daha bilgili.

Adam boyayamadığı warhammer 40k minyatürleri icin üzülürken dalga konusu olan bir adam dan bahsediyoruz:)

3 Beğeni

Arkadaşlar merhaba Brandon Sanderson’un kitaplarını 8 ay önce okumaya başladım ve hayran kaldım inanılmaz şekilde mantıklı ve bir sistem içerisinde yazılmış şuan 3.kitaptayım kitapları okurken insanlarla kitap hakkında konuşmayı çok seviyorum öyle sayfalar var mı bildiğiniz?

4 Beğeni

Merhaba. Rıhtıma hoşgeldiniz. Burada serilerin başlıkları var. Ayrıca yapılmış okuma etkinlikleri de var.

Kalan 4 kitabın da etkinliği mevcut.

3 Beğeni

Merhaba, aktif olarak en çok konuşulan yer burası desem sanırım yanılmam. Ne Reddit ne İnstagram’da o kadar fazla Kozmer veya Sanderson konuşan yerler bulunmuyor. Arkadaşın attığı alt başlıklarda veya direkt burada konuşabilirsin.

3 Beğeni

5.kitap çıkış zamanı buralar panayır gibi olacak.

1 Beğeni

Yani hiçbir zaman :smiling_face_with_tear: :smiling_face_with_tear:

2 Beğeni

Witcher dizinden Henry Cavill’in ayrılma sebebi senarist ve yönetmenlerin kitap hikayesine sadık kalmaması. Ben 2. sezonda bırakmıştım. Witcher yapımcıları önlerinde kitapları görsel hale getirmiş ve çok beğenilmiş bir referasn (oyunu) olmasına rağmen salak saçma bir karar verdiler.

Bazen kitapların, oyunların, animelerin film olmasını çok istiyoruz. Şuan hayal kırıklığı olmayan bir eser hatırlamıyorum. Umarım yanılırım.

1 Beğeni

Önceden söylediklerinden/yazılanlardan çok da farklı bir şeyler söylememiş. Mistborn’un senaryosunu tek başına yazacak galiba, ben bir ekip yazar Sanderson denetler falan diye düşünüyordum. Senaryo işi böyleyse kitapların yazımını her türlü aksatacaktır :grinning_face_with_smiling_eyes: .

Mistborn filmler, Stormlight da premium TV şov planındayız ama bu değişebilir demiş. Bilmiyorum önceden böyle bir ifadesi var mıydı ama değişen bişi olursa Stormlight dizisi olur çıkacak yüksek maliyetlerden :sweat_smile: .

2 Beğeni