Forum seviyesinin gitgide düşmesi

Ben bir kaos severim.
Dün farkına vardığım bu tartışmanın, öncesi de varmış, yarattığı kaos ortamını da severek takip ediyorum. Düzen mono bir kavram, stabil bırakır ve nihayetinde geriletir. Kaos ise derya denizdir. Bu tartışmanın her iki tarafında da kaos dili hakim. Forumun öncesini bilmem, epeyce yeniyim ve verdiğim katkı sıfır. Ama genel gerçekliğe katkım var, o sebeple gerçekliğin bir yansıması olan bu forumun, hangi konuda gerilediği hangi konuda ilerlediği konusunda fikirlerim var. Hiçbir kurum, kuruluş, adına ne dersek diyelim, tanımlandığı gibi olamaz, kalamaz. Çünkü tanımlayanlar artık eskidi. İdare edenler, yeni. Kafa olarak esnemek lazım. Sınırların, sadece birer anlatma çabasından fazla şeı ifade ettiği günler çoktan geride kaldı. Biz burada hala küfür etmemeyi ( etmeyelim mümkünse) bir edebi duruş olarak görüyoruz. Bununla övünüyoruz.
Birisi bir konuyu eleştirmiş, “sen ne yaptın” demek dışında bir savunma yok. Eleştirmek için bir şey yapmak gerekmiyor. Tam bir eleştiri çağında yaşıyoruz. Bu eleştirilerin, bir vuruş sayısı sınırı var. Anonim kimlikler bu eleştirinin susturucu aparatı. Yazmak bile yakın zamanda anlamını yitirebilir. Artık fotoğraflar var. Sınırsızlaşan dünyanın, başka dayatmaları var. Bu dayatmalarla büyüyen bu nesilden kimse rol yapmasını beklemesin. Bekleyenler de rol yapmasın.

Ben yeni ifade biçimlerinin, gelişime daha açık olduğunu düşünüyorum. Forumun seviyesi düşüyor mu, kalkıyor mu, tartışması başlı başına eski bir anlayışın, vakti zamanının övülmesi, kişinin kendi kendini tatmini, kişilerin birbirini tatmini vs, vb. Her iki bakış açısı içinde geçerli bir durum.

Şimdiki çocukları, okul müdürü, disiplin cezaları yönetemiyor. Ne TDK, ne forum kuralları, çok zorlanırsa genç kaybetmez. Dayatma, üstten bakma, kaybeder.

Dilimizden nezaket ve kaos eksik olmasın. Kalp kırılmasın, herkes kendini ifade etsin.

Sonuç olarak, tam olarak ne anlattığımı ve ne anlaşılacaşını bilmemekle birlikte, bu bilgisizlik fikirlerime olan güvenimin temelini oluşturmakta. Değişimden korkmayın :heart:

17 Beğeni

Başlıkla alakasız olacak ama yöneticilerimizden ve denetmenimizden bu konuyu tartışmaya kapatmamalarını (tatil etmemlerini) rica ediyorum. İnsanlar çok doluymuş gibime geldi. Herkes içinden geldiği gibi konuşsun, rahatlasın. Saygılar.

1 Beğeni

Maddenin doğası bu arkadaşlar. Bugün en inovatif şirketlerden biri olan Apple’ı bile git gide kalitenin düştüğü hakkında eleştirebilen insanlar mümkün. İnsanlar artık tüketebildikleriyle bir yere geliyor, instagram profilleriyle var oluyor, sadece twitter’da düşünebiliyorlar. Sanal profillerimiz bizi biz yapan şeylere dönüşmüş durumda. Bunun örnekleri elbette aklınıza geliyordur ki örneklendirme gereği duymuyorum.

Sadece forum nezdinde değil hayatımızın her alanında kalite düşüyor ve bunu sağlayan da “internet” denen varlığın hayatımıza girmiş olması bence. İnternet sayesinde anonim veya değil her şeyi her şekilde eleştirebilmek mümkün ve yaşadığımız ülkede son günlerde internete bile sansürün gelebileceği konuşuluyor ki yapıldı da.

Bence bir kalite düşüşü varsa bunu sürekli dile getirmek kaliteyi daha da yıpratan bir söylem. Bu söylemi yapmak yerine neleri daha iyi yapabiliriz bunu konuşmak gerekli. Forumda “Hangi kitabı okuyorsunuz ve eleştiriniz” adlı konu mesela sadece “Hangi kitabı okuyorsunuz?” diye değiştirildi çünkü insanlar her okuduğu kitabı başlıktan dolayı eleştirmek zorunda kalıyordu ve bu forumda Kafka’nın ezik ve ağlak bir yazar olduğu bile konuşuldu. Yani nereden nereye…

6 Beğeni

Bunu kişisel olarak üstüne alınmak senin seçimin, konunun başından beri “eskiden böyle değildi” geyiği dönüyor. Hatta arkadaşlar "agape"nin yetersiz olduğuna bile kanaat getirmişlerdi. Bu bence agape’nin yaptığı işe inanılmaz saygısızlık bu arada.
Bir yerde “Ben forumun bu hale gelmemesi için ne yaptım” demesi gerekiyor insanların. Türkiye’de her işte olduğu gibi sadece “konuşarak” bir şeyler beklemek bana ikiyüzlülük olarak geliyor.

Sen forumla arana mesafe koymuş olabilirsin, ama bakıyorum seviyeden şikayet edenlere son altı ayda zaten foruma yazdıkları mesaj sayısı 10 belki 20. Tekrar söylüyorum, sulamadığınız söğüdün dalı kırıldı diye gölgenizden olunca ağlamak boş. Bir şeyler değişsin istiyorsanız katkı sağlayın yahu.
Tolstoy da öldü Dostoyevski de. Edebiyat bitti mi? Giden gitmiştir, ardından ağlamak hiçbir şeyi çözmüyor. Benim de sevdiğim insanlar koptu forumdan ama onlar gitti diye geriye kalanları "forumu seviyesizleştirmek"le suçlamadım.

8 Beğeni

Ete para vermiyoruz hiç:) Bir kere işe, bu forumdan gidenleri rahat bırakmakla başlayabiliriz bence:) Olmuş bir şey artık o. Bir de forumdaki kişisel alınganlık seviyesi gerçekten tepe noktada. Orası gerçekten çok komik.

4 Beğeni

Konu biraz kapışmaya döndü bence uzatmayalım. :slight_smile:

Tartışmanın herkesin önünde gerçekleşip alevlenmemesi için genelde özel mesaj atarım. Bunu konuyu terk edip, özelden saldırı olarak anlamanız yazık olmuş. Saldırı niyetim olsa, herkesin önünde bu saldırıyı yapmam size daha çok zarar vermez mi? Neden sadece özelden, sadece sizin okuyabileceğiniz bir iletinin saldırı olduğunu düşünüyorsunuz?

Forumda aktif olarak paylaşımda bulunmaya başladığınız günün ertesinde site sizi/arkadaşlarınızı otomatik olarak blokladı. Ardından @mit de aynı ip’den 10 yorum gelmesini görüp “sahte hesap” olduğunu sanarak banladı. Ardından (sanırım bir hanım) durumun böyle olmadığını, bu çocukların yazar olmayı hayal ettiğini, forumun ve kayıp rıhtımın onları sahtekâr olarak niteleyerek gelecekleriyle oynadığını vs. (Tam olarak ne dediğini hatırlamıyorum. Başka bir şekilde ifade edilmiş olabilir.) söyleyerek var olan sorunu hallettiler. Ben de bunun üzerine,

“Arkadaş tamam anladık da, aynı ip’den 10 kişinin aynı öykülere yorum yazması da garip değil mi? Evde toplaşıp eş dost akraba aynı akşamda öykülerinizi okuyup, sizli bizli bir şekilde birbirinize yorum mu yapıyorsunuz? Bunun sahte hesap olarak anlaşılması hiç de garip değil, bence,”

şeklinde bir şey yazdım. Ki hâlâ aynı fikirdeyim. Bunun üzerine aynı evde yaşadığını söyleyen insanlar yine hurra ardı ardına bir savunma yarışına girdiler (bence).
Ben de o tartışma uzamasın, herkesin önünde daha fazla rencide olmayın diye özelden yazdım. Siz bunu saldırı olarak algılamışsınız.

Bugün olan ise bence gerçekten büyütülecek bir şey değildi.

Bir kelimeyi anlamının dışında kullanırsanız, bağlaç olan de’ler ile ek olan -de’ler arasındaki farkı önemsemiyorsanız ve üstüne “yazar adayıyım” diyorsanız… Ne diyeyim. Birinin sizi düzeltmesine teşekkür etmeniz gerekmez mi? Yoksa gelecekte yazdıklarınızı bir yayınevine gönderdiğinizde imla, anlam, bozuk cümle vs. hatalarının çokluğundan dolayı hiç okunmamasını mı tercih edersiniz? Kaldı ki Türkiye’de bir yazar, henüz basılmamış bir yazar, basılmak için yıllarca çırpınacak olan bir yazar, aynı zamanda editör ve redaktör olmak zorundadır. Her gün yayınevlerinin önüne gelen dosyaların arasından sıyrılabilmek için her türlü savaşı vermek, her türlü avantajı kullanmak zorundadır.

Son özel mesajımda gerçekten ama gerçekten bir saldırı amacım yoktu. Sorun sizin muhabbetleriniz, açtığınız konular vs. değil bence. Bunları önemseyen önemsiyor, önemsemeyen bakmıyor. Ben bu konuların, bu muhabbetlerin bir sorun olduğunu da düşünmüyorum. Dediğim gibi eskiden bir denge varken bazı insanların ayrılmasıyla bu terazinin dengesi bozuldu. Terazinin dengesini geri oturtmak için ne yapabiliriz? Onu düşünelim biraz da.

E iyi madem, adam kovmaya da başlamışsınız, gidelim o zaman biz de.

6 Beğeni

Yorumunuzu hak vererek okuyordumki, alıntı yaptığım kısımda büyük bir çözülme yaşadım.
Sözlüğe korkunç bağnaz bir itham olmuş.
Kınıyorum.
Keza sözlüğünde son yıllarda kanayan yarası z kuşağı kullanıcı grubu ve yetersiz moderasyon sarmalında (siyasi kısma girmiyorum) şuan bu forumda şikayet ettiğiniz şeye dönüşmeye başlıyor olmasıdır.
Çok yanlış bir örnekleme yapılmış.

1 Beğeni

Kullandığınız ironik dilin ve hatalı söylemlerin sizde farkındasınız bence. Fakat burayı kişisel fikir savaşı meydanına çevirmek istemediğim için, size daha fazla kendimi anlatmak istemiyorum. Çünkü bilincinizde yazmak istediğiniz şeyler ile tekrar tekrar bana geliyorsunuz, iletişim kuramıyoruz. Daha fazla uzamasına gerek yok bence. Birbirimize saygı duyalım yeter.

Aman diyelim mirim! Yazım yanlışlarına dikkat edin derim ben. Linç sebebi malum…

3 Beğeni

Adam kovma demeyelim. Kapılar açık isteyen girer isteyen çıkar. Gitmek istiyorsanız kapılar açık diyorum. Cereyan yapıyorsa kapınızı kapatıp rahatlayabilirsiniz.

Kendi adıma konuşayım. Bu foruma sırf öykü seçkisi için katıldım ve piramit konusundan sonra hepsine katıldım. Ondan ziyade anime izlemek hayatımın en büyük eğlencesidir ve bu başlıklara da bakınıyorum. Bugün bunu okudum demektense okuyan insanların gözlemlerine bakıp kendime liste oluşturuyorum. Her konudan kendime fayda sağlıyorum.

4 Beğeni

:joy::joy::joy::joy:

Diyeceklerimin hepsi bu kadar…

Ne garip ve ne cesur (güya) bir toplum olduğumuzu bir kez daha gördüm.

3 Beğeni

Sıkıntı yok.
Hatır masada çay yarıda kalır.

3 Beğeni

Son bir yılda (üyeliğinizin başladığı günden bu yana) açtığınız 11 konunun 9’u ikinci el kitap satmak için, 1’i Biz bunu istiyoruz. Diğeri de bu konu zaten.
Foruma ne kadar katkı sağladığınız yadsınamaz bir gerçek.

Özür dilerim, ben en başından beri kendimi yanlış aktardım sizlere.

Bu arada ben de öyle bir aktivite bulmuştum ama kimse sahiplenmedi ya :frowning:

9 Beğeni

Evet bu yorumdan anladığım kadarıyla gerçekten garip bir toplumuz :slight_smile:

2 Beğeni

Yanlış anlaşılmayacaksa eğer,ben bu konuda birşey söylemek istiyorum.Forum’un gitgide seviyesi düşüyor diyenleri anlayamıyorum.Tamam,ben bu foruma katılalı iki ay bile olmadı kabul ediyorum ama böyle söylemeniz bence çok yanlış.Ben bu forumdan bir ay sürecinde çok şey öğrendim. Türkçe yeni sözler,okumadığım kitaplar,okuduğum kitaplar hakkında daha iyi bilgiler vb.Bu forum çok şey kattı bana.Ben bu forum sayesinde Türkçe kültürünü ve edebiyatını daha derinden öğrenmiş oldum.Ve forumun seviyesinin de düştüğünü sanmıyorum.
Hatta bazıları forumun seviyesinin gitgide düşmesini biz yeni nesilin yaptığı hatalar veya açtığı konular olduğunu söylüyor.Bu söze çok kırıldım gerçekten.Biz de hata yapabiliriz,hatasız kul olmaz sonuçta.Ama siz eski nesil de biz yeni nesile hatalarımızı söylemek yerine bizi küçükdüşüren sözler sarf ediyorsunuz.Bu gerçekten çok üzücü…

6 Beğeni

Çok fevri olmak bazen kelime seçimine ifade biçimine balta vurur ve dışardan gerçekten birikimsiz iletişimsiz birkaç insan olarak adledilip kalırız.
Aman diyim ! Başa dönün ve şu kalitenin içinde GÜZEL cevaplarınıza, kovalamalariniza bir bakın. Sakin olun.
Yeşilçay ve jung her derde deva :wink:
Hoşçakalınız @Yuzuri hanım :slight_smile:

2 Beğeni

Konu giderek yeni nesil eski nesil olayına dönmeye başladı. 35 yaş üstü siteden gitsin diye bir başlık görürsem alınırım şimdiden söyleyeyim.

Ek: @Anagnorisis seni kara listeye aldım.

10 Beğeni

:slight_smile: :smiley: :joy:

4 Beğeni

En azından forumu sadece kitap satmak için kullanıp da forumun ortamından şikayet etmiyorum. :smiley:

Ben eskiyim diye bir şey demedim değilim de zaten. Toplasan 1 yıl bile olmamıştır. Forumda moderasyon yok diyip moderatöre saygısızlık yaparsanız haddinizi bilmeniz için 4 tane mesaj okumuşsun moderasyonu ne ara gördün ki de derim.

8 Beğeni