Merhaba arkadaşlar,
bu ayki okuma etkinliğimiz olan Kings of Paradise vesilesiyle fantastik kurgunun giderek daha çok ilgi gören bu alt türü hakkında biraz daha detaylı bir tanıtım yapmak istedim.
Öncelikle tanımını tekrar hatırlayalım;
Rahatsız edici, kasvetli, şiddet içeren, siyah ve beyaz yerine grinin koyu tonlarında karakterleri ve umutsuzluk temasını işleyen alt türdür. İsmi Warhammer 40K’deki bir slogandan esinlenilmiştir; “In the grim darkness of the far future there is only war.” .
Grimdark Magazine ise kendini tanıtırken grimdark tanımı da dolaylı olarak şöyle yapıyor;
“Hikayelerimiz gaddar, dünyalarımız karanlık ve ahlaki açıdan gri ana karakter ve anti-kahramanlarımız yollarını savaş, ihanet ve aksiyon dolu kanlı maceralarla aydınlatıyorlar!”
Her grimdark eserin tonu elbette aynı değil, bazı eserler bu temaları görece hafif işlerken bazı yazarlar ruhumuzu karanlık yerlere götürmeyi gerçekten seviyor.
Dilimize kazandırılmış en bilinen grimdark eserler Joe Abercrombie’nin Kadim kanunlar üçlemesi , George R.R. Martin’in Buz ve Ateşin Şarkısı serisi ve Mark Lawrence’ın Parçalanmış İmparatorluk üçlemesi olarak sıralanabilir.
Mark Lawrence demişken, kendisi blogunda bir anket yapıyor ve güncel sonuçlara göre en grimdark 10 kitap şu şekilde;
Beyond Redemption - by Michael R Fletcher, Grimdark Rating 4.72
The Darkness That Comes Before - by R. Scott Bakker, Grimdark Rating 4.61
Prince of Thorns - by Mark Lawrence, Grimdark Rating 4.44
In The Shadow Of Their Dying - by Michael R. Fletcher & Anna Smith Spark, Grimdark Rating 4.42
The Court of Broken Knives - by Anna Spark Smith, Grimdark Rating 4.35
Godblind - by Anna Stephens, Grimdark Rating 4.17
The Steel Remains - by Richard K. Morgan, Grimdark Rating 4.13
The Blade Itself - by Joe Abercrombie, Grimdark Rating 4.13
Heroes Die - by Matthew Woodring Stover, Grimdark Rating 4.09
Snakewood - by Adrian Selby, Grimdark Rating 4.00
Listenin başındaki ismin Michael R. Fletcher olması hiç şaşırtmadı, yazarın The Obsidian Path serisi de türün sevenleri için okunmazsa olmaz bence.
Sizler grimdark hakkında ne düşünüyorsunuz? Dilimize kazandırılmaya devam eder mi bu tür?