Grimdark Fantasy ile Tanışma Mekanı

Merhaba arkadaşlar,

bu ayki okuma etkinliğimiz olan Kings of Paradise vesilesiyle fantastik kurgunun giderek daha çok ilgi gören bu alt türü hakkında biraz daha detaylı bir tanıtım yapmak istedim.

Öncelikle tanımını tekrar hatırlayalım;

Rahatsız edici, kasvetli, şiddet içeren, siyah ve beyaz yerine grinin koyu tonlarında karakterleri ve umutsuzluk temasını işleyen alt türdür. İsmi Warhammer 40K’deki bir slogandan esinlenilmiştir; “In the grim darkness of the far future there is only war.” .

Grimdark Magazine ise kendini tanıtırken grimdark tanımı da dolaylı olarak şöyle yapıyor;

“Hikayelerimiz gaddar, dünyalarımız karanlık ve ahlaki açıdan gri ana karakter ve anti-kahramanlarımız yollarını savaş, ihanet ve aksiyon dolu kanlı maceralarla aydınlatıyorlar!”

Her grimdark eserin tonu elbette aynı değil, bazı eserler bu temaları görece hafif işlerken bazı yazarlar ruhumuzu karanlık yerlere götürmeyi gerçekten seviyor.

Dilimize kazandırılmış en bilinen grimdark eserler Joe Abercrombie’nin Kadim kanunlar üçlemesi , George R.R. Martin’in Buz ve Ateşin Şarkısı serisi ve Mark Lawrence’ın Parçalanmış İmparatorluk üçlemesi olarak sıralanabilir.

Mark Lawrence demişken, kendisi blogunda bir anket yapıyor ve güncel sonuçlara göre en grimdark 10 kitap şu şekilde;

Beyond Redemption - by Michael R Fletcher, Grimdark Rating 4.72
The Darkness That Comes Before - by R. Scott Bakker, Grimdark Rating 4.61
Prince of Thorns - by Mark Lawrence, Grimdark Rating 4.44
In The Shadow Of Their Dying - by Michael R. Fletcher & Anna Smith Spark, Grimdark Rating 4.42
The Court of Broken Knives - by Anna Spark Smith, Grimdark Rating 4.35
Godblind - by Anna Stephens, Grimdark Rating 4.17
The Steel Remains - by Richard K. Morgan, Grimdark Rating 4.13
The Blade Itself - by Joe Abercrombie, Grimdark Rating 4.13
Heroes Die - by Matthew Woodring Stover, Grimdark Rating 4.09
Snakewood - by Adrian Selby, Grimdark Rating 4.00

Listenin başındaki ismin Michael R. Fletcher olması hiç şaşırtmadı, yazarın The Obsidian Path serisi de türün sevenleri için okunmazsa olmaz bence.

Sizler grimdark hakkında ne düşünüyorsunuz? Dilimize kazandırılmaya devam eder mi bu tür?

16 Beğeni

Okuma Etkinlikleri

Kings of Paradise - Ash and Sand #1 - Richard Nell Okuma Etkinliği

Konu Başlıkları

The Obsidian Path Trilogy
Kadim Kanunlar Serisi

1 Beğeni

Bende bu tür için hemen her yerde ilk sırada önerilen Glen Cook - Bad Company’i almıştım ama hala sıra gelip de başlayamadım. Olur da ilerde etkinlik olusa bu bahane ile bende başlarım :slight_smile:

Benim de tbr listemde kendisi. Bir sonraki kitap seçiminde yoklamakta fayda var hocam, bilinen de bir eser, aday göster lütfen. :+1:

1 Beğeni

The Black Company değil miydi onun ismi? Typo var sanırım. :slight_smile:

1 Beğeni

Benim gibi Fantasy cahili okurlar için harika bir konu olmuş :grin:

1 Beğeni

Yalnız baya etkilendim. Listeden okuduğum kitaplara bakınca puanlar makul geldi. Ama Beyond Redemption’ı okumadım.

Sadece Second Apocalypse’in önünde hatrı sayılır farkla birinci olması beni derin endişelere sürükledi. Neler oluyor bu kitapta yahu? Second Apocalypse okurken tüy diken kaslarım Arnold Schwarzenegger kıvamına gelmişti benim.

Kafamda Sürstromming tadında bir kitap canlandı yalan yok, okumaktan çekiniyorum inceden. :thinking:

1 Beğeni

Second Apocalypse nerede hocam? Ben göremedim.

Darkness That Comes Before serinin ilk kitabı hocam. Listeye serilerin sadece ilk kitaplarını almışlar diye anlıyorum.

1 Beğeni

Bu sene bitmeden okuyacağız inşallah hocam, ne derler bilirsin, merak kediyi öldürmüş, geri gelmenin tek yolu okumak. :face_with_hand_over_mouth:

The Obsidian Path konusunda yazarın tarzına ait örnekler bulabilirsin spoiler içerse de. Fletcher abi derinin altına girmeyi seven ve iyi başarabilen yazar benim gözümde.

I woke with a scream, tears pouring down my face, revulsion at the reality-savaging influence of the god. Stumbling from the bed, I made it to the water room before my twisting guts vomited up everything they held. I lay curled on the floor, sobbing, tremors of terror shaking me like an aftershock.

Su çok güzel yani. :slight_smile:

Bütün alametler belirdi bence kitaba girişmek için. Yapalım şu işi.

Bu arada emin değilim ama sanki İthaki yazara girişecek gibi. Normalde hiç cevap yazmazlar geçen Fletcher yazınca like atmışlardı. Gerçi biz onlar basana kadar seriyi okur bitiririz ama yine de dilimize kazandırılıp başka okurların da okuması iyi olur.

1 Beğeni

İthaki girmesin artık yeter, alıp bitircekler diye torun torba kitap yolu gözler.

Bak adam topluyom bi yandan kalabalık olalım diye. :smiley: Kings of Paradise naapıyo? Yarım bıraktın galiba?

2 Beğeni

Yok okumaya devam ediyorum. Yazacak pek bir şeyim olmadığından suskunum.