Yüzüklerin Efendisi Okuyup Abartıldığını Düşünenler Cemiyeti

Yoksa siz de bu herkesin çok övdüğü seriyi okuyup beğenmediniz mi? Bu cemiyet tam size ve sizin gibilere göre. Bu başlıkta seriyi beğenmediğimizi utanmadan söyleyebiliriz ve neden beğenmediğimizden bahsedebiliriz. Mesela ben fantastik edebiyatın gelişimine yaptığı katkıyı inkar edemesem de okuduğum başka fantastik kitapları(Yerdeniz serisi gibi) daha çok beğenmiştim. Kötü bir kitap değil ama gereksiz abartıldığını düşünüyorum. Ayrıca karakterlerin tamamen iyi veya tamamen kötü olduğu serileri pek beğenmem. Fikir için @nonphixion’a teşekkürler.
Ekleme: Neden bilmiyorum üye listesi yapmamışım. Şimdi yapıyorum.
Üye listesi:
@Akahige
@collona
@cankutpotter
@anon95765540
@ali1234512
@ulu.taborlin.kvothe

5 Beğeni

Okuyup beğenmediğimi söyleyemem çünkü okumadım :sweat_smile: ama böyle über süper övülen serilere karşı ön yargım oluyor. Filmlerini de izlemedim kısa kısa replikler biliyorum o kadar.(örneğin: kıymetlimissss).

Okumadım izlemedim ama nedense abartılıyor mu acaba? Diye düşünüyorum. Sanırım sırf bu yüzden biraz ileri alacağım ve okuyacağım. Bu kadar övülüyorsa umarım övüldüğü kadar vardır. Yoksa ben de burayı mesken tutarım.

4 Beğeni

Ben de ucundan katılayım bari :smiley:

Yüzüklerin efendisi serisinin de sürekli fantastik edebiyatta aşılamayacak bir put olarak görülmesi çok can sıkıcı. Fakat daha iyi seriler yazıldı. Tolkien’in yarattığı dünya muazzam ama hikaye anlatıcılığını ve dilini o kadar beğenmedim. Mesela zaman çarkı dil olarak çok daha iyi bana göre veya farklı bir sürü fantastik eserin daha iyi yazıldığını düşünüyorum.

4 Beğeni

Buraya nükleerleri alabilir miyiz lütfen. Teşekkürler

15 Beğeni

Gandalf sizi lanetlemeye gelecek. Az galdı

8 Beğeni

Ve bunu söyleyecek kadar cesur olanlar var mıymış?
Ban is Coming. :laughing:

5 Beğeni

Tolkien her ne kadar bir kapı açmış olsa da artık bir yerde kalmalı bu konu.
Orta Dünya güzel tasarlanmış bir dünya evet, ama Tolkien’ın dili fazlasıyla yavan, karakterler bir türlü okuyucuya gerçek insanlarmış hissiyatını veremiyor. Bakın mesela Zaman Çarkı da okuması zor, dili ağır bir seridir ama karakterleri fazlasıyla gerçekçidir.
Tolkien günümüz yazarlarına ilham olmuşsa da ben kendisinin hikâyeciliğini yavan buldum açıkçası.

3 Beğeni

Okuyup beğenmemek ayrı bir şey abartıldığını düşünmek ayrı bir şey. Bence bu iki terimi karıştırıyorsunuz.

2 Beğeni

Başlığı düzenledim. Yorumunuz için teşekkürler.

2 Beğeni

Kimmiş onlar…? Bir şey demeyeceğim. Bir şey deneyeceğim…

23 Beğeni

Profil fotolarını goblin mi yapacaksın yoksa :dizzy_face:

3 Beğeni

Bazı eserler vardır, abartılmayı hak ederler. Abartıldığını ısrarla belirtmek sizin tercihinizdir ama bence bu noktada neden abartıldığını düşünmek sizin yararınıza olur. Neden abartıldığının sorusuna cevap bulduğunuzda okuduğunuz, izlediğiniz, dinlediğiniz eserlere bakış açınız değişecektir.
Yüzüklerin Efendisi abartılmayı hak eden bir eserdir, keza Star Wars da öyle.

1930’lu yılların sonunda, çocuklara masal yazma amacıyla yazılmaya başlanıp, 2. dünya savaşı sebebiyle evrim geçiren ve bunu size hissettiren bir hikaye. Bambaşka bir dünyadan ve bu dünyada yaşayan ırklardan, tarihlerine, dillerine kadar detay vererek bahseden bir eser bu ve bunları neredeyse 75 yıl önce yapıyor. Yüzüklerin efendisi abartılmayacak da hangi eser abartılacak arkadaşlar?

Yine de okuduğum hiç bir edebi eser Dune kadar güzel değil. Star Wars ise çocuklar için Dune konseptinde çekilmiş bir film. Ben de içimi dökeyim de biraz rahatlayayım :smiley:

8 Beğeni

Böyle bir cemiyeti duymak için okumadım Hobbit’ i ve Yüzüklerin Efendisi’ ni ve izlemedim bütün o filmleri. :mage:

:smiley:

4 Beğeni

Ya bir de konuyu açan arkadaş beni ateşe atmış fikir babası diye:) Ben masumum valla, bildiğiniz gibi değil:) Kral Aragorn’un kolcusuyum.

2 Beğeni

Şeklinde bir şey yazmıştınız. Fikri oradan aldım.

3 Beğeni

Şunu bir ayırın; Yüzüklerin Efendisi abartılıyor derseniz saygı duyarım. Ama bu başlık altında Tolkien abartılıyor, Tolkien’in yazdıkları gibi kelimeler kurulduğu anda, abartılan tek şey şahsi egonuz olur.

1- Bu adam bir dil bilimcidir. Dil yaratmıştır. Bu dili öğrendiğiniz takdirde kullanabiliyorsunuz. Dünyada konuşan insanlar vardır. Bu dili bilmek lisede sıralara elfçe yazarak kopya çekmeme yardımcı olduğundan yaptığı işe derin bir saygı duymamı sağlamıştır. Bu tarzda bir dil yaratan yazar yok denecek kadar azdır. Tabi ki dil icat etmek kolay bir iştir ancak burada gramer kuralları ve lehçelerle komple bir dilden bahsediyoruz.

2- Yine bu adam dünya yaratırken, bunu o zamana kadar olmayan bir mit oluşturup yapmıştır. Orta Dünya değil, Arda adı verilen şeyin bir senfoni ve müzik çarpışması sonucu oluşması gibi bir mit kurup bunun üstüne eserleri oluşturmuştur. Yaratılış ve Dünyasal süreci içeren ender eserlerden biridir. Çoğu yazar ya sadece yaratılış yada sadece yaratılıştan sonra gezegende olan olayları yazmayı tercih eder.

3- Hobbit gibi çocuktan yetişkine geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan çok az kitap vardır. Bu biraz Hababam sınıfı müziğine benzer. Yavaş çalınca hüzünlü, hızlı çalınca neşeli olması gibi… 15 ila 99 yaş arası bir hitap kitlesi vardır. Tabi ki bu tarzda çok eser vardır ama bu yukarıda yazdığım maddelerle birlikte onun bir artısıdır. Bir artı daha Noel Babaya mektuplar kitabı (fazla bilinmez)

4- Kesinlikle yüzde yüz iyi ve yüzde yüz kötü karakterler yoktur!!! Boromir, Gollum ve Saruman Yüzüklerin Efendisi için bu fikri yıkan bir kaç isimdir. Kitabı okuyanlar için Solucandil ve hatta Sauron bile ( Eski kitaplara da dayanarak) bu özelliği taşır. Sauron’a ilave Silmarillion okumuş olanlar kendi içinde Melkor’u (Sauron un efendisi olan bir tanrıdır) bile haklı ve iyi bulabilirler. Çünkü planları bir varoluş şekillendirme üstünedir ve kendince haklı sebepleri vardır. Bu düşünceyi benimseyeneler rahatlıklar Elfler de ne kıl ve kötü bir halkmış diyebilirler…

5- Kralın Dönüşü Kitabında önsöz okunursa bir zamanlar İngiltere’de başkan adayımız Gandalf diye sokağa dökülen kitleler olduğunu öğrenebilirler. Bu olay 1960’lar da yaşanmıştır! Bana bu ölçüde eser yazmış bir yazar söyleyin… Bir karakter oluşturacak ve insanları sokağa dökeceksiniz. Birileri Joker diyebilir ama o da sadece bir karakter yaratmakla kalır üzerine Tolkien gibi sağdan soldan gelen bonusları koyamazsınız. (Lovecraft hariç tarikatı var)

6- DUNE kitabı için “Bu kitabın Yüzüklerin Efendisi dışında kıyaslanabileceği bir eser yoktur” sözü sanırım üçlemenin ne derece öneme sahip olduğuna önemli bir kanıttır. Kaldık ki Yüzüklerin efendisi ile kıyaslanan çok eser gördüm, Harry Potter mı Yüzükler mi, Yüzükler mi Ejderha Mızrağımı. Ama bu eserlerin kaynak alınarak başka eserlerle kıyaslandığına hiç şahit olmadım. GOT mu Yüzükler mi diye soran olur, Harry’mi Yüzükler mi diye soran olur ama hiç bir zaman Harry’mi yoksa GOT mu diyen olmaz. Dikkat edin… Kalite konuşur. Aynı durum Dune için, Vakıf için, Yerdeniz için hatta okumamış olmama rağmen Zaman Çarkı (kıyaslamalardan dolayı diyorum) için de geçerlidir.

7- Merak edipte yolu Oxford’a düşen olursa bir mezarını ziyaret etsin. Mezarı ücra bir kasabada olmasına rağmen, Churchill ve Sheakspeare den daha fazla çiçek, not ve ıvır zıvır doludur. Hani saygınlık gösterir mi bilmem ama…

8- Yüzüklerin Efendisi dışında Noel Babaya Mektuplar, Roverandom gibi çok ilginç eserleri var. Tolkien’in dili ve kalemi için tek başına bir kitap değerlendirmesi bence sağlıklı değildir. Metisin saçma çevirileri vardı hele ki Hobbit’i 6.45 ile okuyorsanız vay halinize. ( İlk çevirilerinde Pipin’in tüfek icat oldu mertlik bozuldu diye bir sözü bile vardı) + Bu konuyla alakası yok ama Nutuk’u 6.45, günümüz Türkçesine çevirse ne okurduk oldum olası merak etmişimdir. Haliyle konuya dönersek, mümkünse orjinale bir bakmak ve farklı eserlerini de tartmak gerekir. Bir eseri şahane, kalanları tırt olmuş fazlaca yazar mevcuttur.

Yukarıdaki maddelerin bir kaçını bünyesinde bulundurabilecek nitelikte yazar dünyada çok azdır.Kısacası tek bir üçlemeyi bilmem ama Tolkien abartıyı hak eden bir adamdır.

Bir de son olarak forum son zamanlarda ciddi anlamda değişti… Bunu sadece bu başlık için söylemiyorum. Ön yargıya saygı duyarım ama “Okumadım, izlemedim ama” diye başlayıp bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan bir çok yorum gelmeye başladı.

27 Beğeni

Korona konusunda da burada da şöyle darbe bildirisi tarzında mesajlar yazmayın ya.

Başkalarının söyledikleri üzerine sayfalarca yazı yacağınıza kendi fikrinizi söyleyip geçin, kasmayın bu kadar

1 Beğeni

Bu sanırım beni ilgilendiren birşey… Kuralları ihmal etmiyorsam da sorun yok. Çoğunluğa uy… Okuma…

Edit: Bir de üzerine konuşmaktan keyif aldiığım konularda bunu yapıyorum. Kasıntım değil zevkim yani…

4 Beğeni

Tolkien’e saygı duyuyoruz zaten yerden yere vurmuyoruz yada yaptığı işi küçümsemeye çalışmıyoruz. Fakat mesele şu ki bu yazdığınız maddelerin hepsini karşılayan fantastik eserler mevcut. Hatta burada kıstas aldığınız şeylerde Yüzüklerin Efendisinden çok daha iyi olan eserler de var. Tolkien bu yolun öncüsüdür fakat eserleri aşılamaz değildir savunduğum şey bu.

Dilini eleştirmek şahsi egonuzu abartmak olur diye yazmışsınız fakat kurgu okurken hikaye anlatımına dikkat etmeyeceksek neye dikkat edeceğiz? Fantastik dünyaya girmemizi sağlayan bizi o dünyaya inandıran yazarın dilidir. Gayet de yazarın dili eleştirilebilir. Tolkien’in dili diğer fantastik yazarlara göre mesela Robert Jordan’a göre yavan kalır. Tabii bunlar kişisel tercihlerdir fakat Tolkien’e yada Yüzüklerin Efendisine en ufak bir eleştiri gelince insanların bu kadar tahammülsüz olmalarını anlayamıyorum.

8 Beğeni

“Tolkien’i seviyorum de…”

4 Beğeni