LitRPG / Progression / Cultivation Fantasy ile Tanışma Mekanı

Forumda sayıca az olsa da bu tarzları sevenlerin rahatça sohbet edebilmesi ve bu türlere aşina olmayan forumdaşların fikir sahibi olması ve aramıza katılabilmesi adına başlığı açıyorum.

Öncelikle bu türler nelerdir?

LitRPG

Açılımı “Literary Role Playing Game” olan bu tür, özellikle rol yapma oyunlarında rastladığımız yetenek ağaçları(Skill tree), karakter özellik tabloları (Stat sheet), mana kullanımı gibi mekanikleri içerisinde mutlaka bulunduran bir fantastik kurgu alt türüdür. Kurgusal bir dünyada ya da bir oyun dünyasında geçebilir.

En çok tavsiye edilen örneklerinden bazıları:

Progression

Bu türün tanınan yazarlarından Andrew Rowe’a göre;

Progression fantasy, zaman içinde güç ve becerilerini arttıran karakterlere odaklanan bir kurgu kategorisini tanımlamak amacıyla kullanılan bir fantezi alt türü terimidir.

Bu türe ait eserler karakterlerin genellikle yeni teknikler öğrenmek, mevcut becerilerini geliştirmenin yollarını bulmak, rakiplerinin becerilerini analiz etmek ve/veya gerçek veya mecazi güç “seviyeleri” kazanmak için eğitim gördükleri hikayelerdir.

Bu alt başlığın isminde yer alan Progression(ilerleme), özellikle karakter gücünün ilerlemesini ifade eder, diğer hikayelerde yer alan farklı ilerleme türlerini (zenginlikle gelen statü ya da soyluluk rütbeleri gibi) kastetmez.

Bu türün -bence- en iyisi tabii ki Will Wight’ın Cradle serisi. Herkese gözü kapalı tavsiye edebildiğim, 12 kitaplık tamamlanmış bir seridir.
Forumdaki konusu —> Cradle

Cultivation

Progression ile çok benzer olsa da bu alt türde dövüş sanatları çok daha baskın ve -ayrıca bahsetmemiş olsam da yine benzer alt türler olan- Wuxia ve Xianxia (Çincede Xian doğaüstü ve ölümsüz varlıklara verilen ad ve Xia da şövalye ruhlu kahraman demek) etkileri oldukça güçlü.

En çok tavsiye edilen örneklerinden bazıları:

@isos81 'un zamanında bana yolladığı Bender’s Best LitRPG, GameLit, Progression Fantasy, Cultivation, Slice of Life Books yazısından derlenmiştir.

11 Beğeni

İleriki ihtiyaçlar için rezerve

Önce bir doz Cradle verelim sana? :slight_smile:

1 Beğeni

Centilmen Piçler de bunun gibiydi.

Başka var mı türkçede?

Bildiğim kadarıyla yok. Centilmen Piçler’in plotu progression odaklı mı? Henüz okumadım ama şüpheye düştüm.

Bana kalırsa öyle. Bunlar çete diyelim, düşmanlarını rakip olarak görüyorlar gibi, her düşmana karşı da özel strateji geliştirip eyleme geçmeden önce çok kez deneme yapıyorlar. Bu da bunların söylenen şekilde seviyelerinin yükselmesi demek.

Biraz Naruto gibi düşün, ana karakter(ler) hiç durmadan güçlenme peşinde, hedeflerine ulaşmanın tek yolu bu ve kitaplar bu güçlenme macerasına odaklanıyor. Örneğin Cradle’da karakterler güçlerine göre tierlara ayrılıyor. Copper<Iron<Jade<Lowgold<Highgold… diye gidiyor.

@isos81 Dungeon Crawler Carl’a ne dersin? Diğerleri gibi 700-800 sayfa değil ve yine oldukça beğenilmiş.

1 Beğeni

Bender’ın zevkine güveniyorum, zevklerimiz de benzer. O yüzden listeden herhangi bir kitap bana uyar. Carl benim de aklımdaydı ayrıca, direkt dalalım ona. O mu bu mu derken başlayamıyoruz. :slight_smile:

1 Beğeni

Düşünemedim :slightly_smiling_face: animeyi izlemedim fikrim yok.

1 Beğeni

Naruto yerine herhangi bir shounen anime geçebilir aslında. Bir forumdaş Dragon Ball’a daha çok benzetmişti sanki. Önemli değil gerçi, umarım yakın zamanda bu türlerden birinde bir seri -tercihen Cradle :heart_eyes: - dilimize kazandırılır da herkes bire şans verebilir.

1 Beğeni

Zamanında bu serileri forumda tanıtmayı denemiştik, pek hoş karşılanmadı. Garip eleştiriler vardı :smiley:

Progression fantasy ve web noveller keyifli, çerezlik denilebilecek romanlar. Olay odaklı olmaları, gaza getirici sahnelerin bolluğu ve genelde MC’lerin absürt kasaplığıyla okuyucuyu tatmin etmeye yöneliktir severiz. Birkaç tanede ben önereyim;
LitRPG: Morningwood (Everybody Loves Large Chests #1) by Neven Iliev | Goodreads, (bu seride ileri derecede cinsellik var.)
RPG temelli bir prog. webnoveller: https://www.novelupdates.com/series/city-of-sin/, Mother of Learning | Royal Road (bu seriden Centilmen Piçler, KKG severler baya bir hoşlanır diye düşünüyorum.)

1 Beğeni

Tekrar denemenin zamanı gelmiş öyleyse. :slight_smile: Okumadıysanız etkinliğe de bekleriz.

1 Beğeni

Heheh benim elim çok dolu, benden pas :smile: Ama bu türlerin son zamanda popülaritesi inanılmaz artıyor. O nedenle denk geliyorum bende, paylaştıklarınızın hepsini görmüşüm mesela bir kulak aşinalığı var hemen görünce.

Hacimli fantastiklere göre nispeten kısa ve kolay okunmalarının yanında bir diğer etmen de audiobook versiyonları tahminimce. Önümüzdeki 10 yılda çok örnek yazılır bu alt türlere, sonra uyarlamalar falan gelir :smile: .

1 Beğeni

Shadow Slave (Falcon Scott | Shadow Slave Wiki | Fandom) bu tarza girer mi bilmem ama şuan okuduğum seri, ben leveling sistemlerinin olduğu serileri diğerlerine nazaran daha çok beğeniyorum.

2 Beğeni

Evet giriyormuş. Vaktiniz olursa detaylı bir tanıtım/inceleme çok güzel olur.

Zamanında birkaç litrpg okumuştum. Adam akıllı hatırladığım bir tek bu var:

Bu da ismi bolca karşıma çıkanlardan. Bu sene en az 1 tane daha bu türde okumak istiyorum, listeye eklerim. :+1:

1 Beğeni

Unsouled redditte ve burada gorunce ilk 3 kitabi okuyup bitirmistim, bana gore narutodan daha cok dragon ball i animsatmisti :grin: ilk kitapta arenaya inen varlığın hikayeye girmesiyle sarmaya başlıyordu fakat benzer türde çok fazla içerik tükettiğim için beni bağlayamamıştı… zamanında çok anime izleyip, jrpg tükettiyseniz biraz zorlayıcı sanırım

1 Beğeni

Krallık kurma tarzında:

Flowsand :confused:

2 Beğeni

Tam da ısınırken havlu atmışsın aslında hocam, olsun belki bir gün dönersin. :slight_smile:

@dikomerro alt türler bu kadar çeşitleniyorsa işler benim için ilginçleşebilir. :sweat_smile:

1 Beğeni