Forumda sayıca az olsa da bu tarzları sevenlerin rahatça sohbet edebilmesi ve bu türlere aşina olmayan forumdaşların fikir sahibi olması ve aramıza katılabilmesi adına başlığı açıyorum.
Öncelikle bu türler nelerdir?
LitRPG
Açılımı “Literary Role Playing Game” olan bu tür, özellikle rol yapma oyunlarında rastladığımız yetenek ağaçları(Skill tree), karakter özellik tabloları (Stat sheet), mana kullanımı gibi mekanikleri içerisinde mutlaka bulunduran bir fantastik kurgu alt türüdür. Kurgusal bir dünyada ya da bir oyun dünyasında geçebilir.
En çok tavsiye edilen örneklerinden bazıları:
Progression
Bu türün tanınan yazarlarından Andrew Rowe’a göre;
Progression fantasy, zaman içinde güç ve becerilerini arttıran karakterlere odaklanan bir kurgu kategorisini tanımlamak amacıyla kullanılan bir fantezi alt türü terimidir.
Bu türe ait eserler karakterlerin genellikle yeni teknikler öğrenmek, mevcut becerilerini geliştirmenin yollarını bulmak, rakiplerinin becerilerini analiz etmek ve/veya gerçek veya mecazi güç “seviyeleri” kazanmak için eğitim gördükleri hikayelerdir.
Bu alt başlığın isminde yer alan Progression(ilerleme), özellikle karakter gücünün ilerlemesini ifade eder, diğer hikayelerde yer alan farklı ilerleme türlerini (zenginlikle gelen statü ya da soyluluk rütbeleri gibi) kastetmez.
Bu türün -bence- en iyisi tabii ki Will Wight’ın Cradle serisi. Herkese gözü kapalı tavsiye edebildiğim, 12 kitaplık tamamlanmış bir seridir.
Forumdaki konusu —> Cradle
Cultivation
Progression ile çok benzer olsa da bu alt türde dövüş sanatları çok daha baskın ve -ayrıca bahsetmemiş olsam da yine benzer alt türler olan- Wuxia ve Xianxia (Çincede Xian doğaüstü ve ölümsüz varlıklara verilen ad ve Xia da şövalye ruhlu kahraman demek) etkileri oldukça güçlü.
En çok tavsiye edilen örneklerinden bazıları:
@isos81 'un zamanında bana yolladığı Bender’s Best LitRPG, GameLit, Progression Fantasy, Cultivation, Slice of Life Books yazısından derlenmiştir.