Bu ne kadar itici bir tavır. Arkadaş gayet açık yazmış neyi anlamadınız. Konu başlığına bakıyorum. Yeni kitap haberleri. Okumaya başlıyorsun gereksiz bir sürü tartışma. İthaki’yi yermek istiyorsanız başka başlık altında tartışın.
onu kitap satan sitelerde de yapabiliyorsun. forumun anlamı ne o zaman ?
tartışmayı sevmiyorsan okumayabilirsin cevap yazmayabilirsin . millet tartışmak ,fikir alışverişi yapmak için kullanıyor forumu ( en azından ben öleyim ). illa bi taraf üstün çıkmak zorunda değil bence.
Nerde ne yazacağımı size ya da o arkadaşa sorma gereksinimi hissettiğimi falan mı zannediyorsunuz?
“Dostum engelleme diye bir şey var rahatsız olduğun kişiyi engelle geç.” Zor mu, sanmam…
Neymiş başka başlığa gidecekmişim, ithaki yeni kitap çıkarmış, kendi sözleriyle ters düşmüş tabi yeni kitap haberlerinde yazacağım. Bunu yazarken de kimsenin fikrini almak zorunda olmayacağım. Tavır çirkinmiş, arkadaş siz kendinizi normal hayatta ağa paşa olarak mı görüyorsunuz, rahatsız olduğunuz ortamdaki insanları oradan kovarak mı çözüyorsunuz sorunlarınızı? Kusura bakmayın da karşınızdakine git az ötede oyna diyecek hakkı buluyorsanız, karşınızdan da size hakettiğiniz tavrı gösterdiği için düzgün tavır bekleyemezsiniz.
Forumun kuralları belli, yöneticisi de var. Zaten müdahil olması gereken yerde olurlar. Rahatsızsanız şikayet edin, engelleyin ama şu akıl verme işini bi kenara bırakın. Herkesin kendi kararlarını verecek aklı var…
Mesajımı bir daha okuyun. O zaman belki anlarsınız. Kimse size tartışmayın demiyor. Bu tartışmaları BAŞKA BAŞLIK ALTINDA YAPIN deniyor. Ya da bu başlığı değiştirin, İthaki ile ilgili görüşler gibi bir başlık olabilir. Böylece biz de başlığa bakınca ne okuyacağımızı anlarız.
konuyla alakasız değil tartışma ithakinin yeni kitabı üzerinden dönen tartışma. bunun tartışması yeni kitap haberinden daha iyi yapılacak konu yok bence.
Kimin ne kadar aklı var yazdığı cevaplardan belli oluyor. Konuyu sulandırmayın başka başlık altında tartışın gibi basit bir isteği bile karakter sorunu yapmak da ne bileyim çok uygun değil gibi. Forumda zaten doğru dürüst bir moderasyon olsaydı size ayrı bir başlık açar oraya gönderirdi. Biz de yeni kitap haberleri gibi bir başlık altında o yayınevi şöyle bu yayınevi böyle gibi tartışmalara maruz kalmazdık.
Öyle eskiyim falan diye demiyorum, sizin okduğunuzun 7 kat fazlası kadar mesajı okumuşum bu forumda. Bırakın da sizden daha iyi bileyim moderasyon ne durumda. Forumda doğru dürüst moderasyon var zaten, siz sadece haddinizin nereye kadar olduğunu bilmiyorsunuz.
Neden yeni bir kitap hakkındaki fikrimi “Yeni Kitaplar” başlığında değil de baika başlıkta yazayım?
Benim bir şeyi sulandırdığım yok, siz önce bir kendinize çeki düzen verin, herkesin sizin emirlerinize uymak zorunda olmadığını, duygu ve düşüncelerinizi paylaşma mecburiyeti taşımadığını anlayın sonra konuşalım. Rahatsız oluyorsanız çözümü var üç defa yazdım aynı şeyi, buna rağmen “Öteye Gidin” demeye devam ediyorsanız ciddiye alıp cevap vermeyeceğim daha fazla. Zaten bu kadar yazmamın sebebi o arkadaşın bu tartışmayı yapanları başlıktan kovmasıydı. @BiblofilYouTube yazdığında bir şey yazmadım mesela. Kendi fikri ve haklılık payı da var. Yani kısaca düzgünce ifade eden insanlara bir lafım yok zaten
Çay da dem forum da kıdem diyorsun yani. On yüz bin milyon konu okudum. On yüz bin milyon cevap yazdım. Ortamın sahibi benim istediğim başlıkta istediğimi yaparım diyorsun. Allah şifa versin ne diyeyim. Tam şark zihniyeti.
Ben burada bırakıyorum ciddiye almayı. Bu kadar dayanabiliyorum demekki. Şark zihniyeti, hay bin kunduz.
Normalde meseleyi kendi adıma kapatmıştım ama madem konu buralara kadar gelmiş, zaten bir de üstüne saçma sapan bir gün geçiriyorken, neden olmasın:
Buyrun bunlar da benim istatistiklerim, üstüne bir de 4 küsur senelik bir yazar geçmişim var portal tarafında. Eğer fikir belirtmemi uygun buluyorsanız Forum’un mevcut halinin kötü olduğunu, bu başlığın ve özellikle de son bilmem kaç mesajlık konuşmanın bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Umarım kırıcı olmamışımdır, sevgiler.
Forumda bazı kişilerde itici bir söylem gelişti: “git başka yerde tartış, başka yerde yaz, İthaki’yi eleştirme başlığı açın orda konuşun” vs… Buna anlam vermek zor. Kimsenin forumda birine bunu söyleme durumu yok.
Eğer forumda herhangi bir başlık altında İthaki veya başka bir yayınevini eleştirme yasağı olsaydı, yönetici arkadaşlar mutlaka gerekli uyarıları yaparlardı. Yeni Kitap Haberleri başlığı altında eleştiri olması da gayet doğal.
Daha önce de belirttiğim üzere, İthaki veya başka bir yayınevi fark etmez, bana göre olumlu bir şey yapmışsa överim, olumsuz yapmışsa eleştiririm. Bu kadar net.
Anlamamakta bu kadar diretmenize cidden şaşırıyorum. Arkadaş forumda moderasyon yok demiş. Ben de var diyorum ve bunu forumda geçirdiği süre daha uzun olan biri olarak gösteriyorum. Fikir beyan etmek için forumdaki süresinin bir önemi yok. Ama forumda moderasyon yok derse ben de buna cevap olarak gördüm var diyebilirim. Bunu forumun seviyesinin düşüklüğüne bağlamak kadar saçma bir şey de görmüyorum açıkcası.
Karşısındakinin görüşünü görmek istemeyen insanlar, kendi fikirlerine ters fikirleri etrafında bulundurmak istemeyen insanlar görünce ben de aynı tavırla cevap veriyorum. Üslubumu korusam bile bir yere varmadığını gördüm az önce. Şark zihniyetine bağlandı zira her şey.
Yine İthaki çatışması çıkmış anlaşılan. Mesajları okumadım ama daha önceki okumalarımdan anladığım kadarıyla yayınevlerinin okuyucu yararına çalıştığını düşünen bir kitle hala var sanırım.
Yayıncının amacı para kazanmaktır. Başka da bir amacı yoktur. Bu değil.
Bu. Dolayısıyla samimiyet beklemek bana saçma geliyor. İstediğini yapar. Beğenirsen alırsın beğenmezsen almazsın. Herhangi bir karşılıklı taahhüt yok sonuçta.
Bu arada üstteki mesajım biraz daha anlık ve tek bir mesaja yönelik bir tepkiydi, ancak yanlış anlaşılmamak adına kendim için son bir şey yazıp bir daha da bu konuda bir fikir belirtmeyeceğim.
Gördüğüm kadarıyla ciddi bir yanlış anlaşılma var burada. Ben insanların “İthaki neden eleştiriliyor” dediklerini sanmıyorum, en azından benim öyle bir düşüncem yok. Sonuçta bir yayınevidir ve @galeme’nin de dediği gibi temel amaçları ürün satıp para kazanmaktır, elbette eleştirilecekler. Ki birçok uygulamalarından ben de hiç memnun değilim, bu forumda da gayet eleştirdim kendilerini. Ancak benim problemim bu eleştirinin neredeyse her başlık altında ve aynı argümanlarla yapılması. Bir mesaja cevap olarak söyledikleri "eser yayınlarken dizi-film uyarlaması olmasına bakmıyoruz"un ekran görüntüsünü kaç başlık altında kaç defa gördüm hatırlamıyorum bile.
Ben de yeri gelince bu forumda geyik yapıyorum, dalga geçiyorum, bazen de gereksiz çıkışlarım oluyor. Kimseye de bir şey öğretme ya da mekanın sahibiymiş -ki zaten değilim, kimse de değil- gibi davranma niyetim yok, ancak ben bu başlığa girdiğimde “yeni kitaplar” iile ilgili bir şeyler okumak istiyorum. Bu başlığın o amaçla açıldığını düşünüyorum ve o amaçla burayı kontrol ediyorum. Gelgelelim eğer İthaki her yeni kitap yayınlandığında aynı argümanlar burada dile getirilecekse yeni kitap haberleri bu yorumlar arasında kaybolur, bu başlık da kullanılır olmaktan çıkar.
Benzer bir durum Son Aldığınız ve Sipariş Listenizdeki Kitaplar başlığında da olmuş ve sonuç olarak Aldığı Kitapların Temini ve Gönderimi Sırasında Bunalanlar Platformu başlığı açılmıştı. Eğer İthaki -ya da başka herhangi bir yayınevi, ismin bir önemi yok burada- eleştirisi bu şekilde bütün başlıkları ele geçirecekse Forum moderasyonunun da yapabileceği pek bir şey yok, zaten neredeyse bütün yük Agape’nin sırtında bildiğim kadarıyla.
Özetle, benim adıma mesele farklı görüşlerle ilgili değil. Sadece forumda ulaşmak istediğim mesajlara ulaşmamın bu kadar zorlaşmasından memnun değilim ve bunu dile getiriyor, bu durumun bir şekilde çözülmesini istiyorum. Yoksa kim kimi eleştirmiş gerçekten umrumda değil, daha önce de dediğim gibi hiçbir yayınevi eşim dostum değil sonuçta. Ben de buradaki herkes gibi parası karşılığında en iyi hizmeti almayı isteyen bir okurum.
Bu tartışmaların kısa sürede bir çözüme kavuşması dileğiyle, iyi geceler herkese.
İthaki ye her forum başlığında hergün laf çakmaktansa, kitaplarını almayın olsun bitsin. Bir firma kötü ise yada sorumluluk sahibi değilse yüzüne bakmazsın. Kendimi örnek vereyim. İthaki in basacağım dediği seri kitaplara başlamıyorum. Kitap mı yok yayınevimi yok. Neden dert edeyim.
“Başlık işlevini kaybetti” diyenler için farklı bir örnek vermek isterim.“hangi kitabı okuyorsunuz?” başlığı altinda insanlar okuduğu kitabın yaninda çarşaf çarşaf kitap incelemesi yapıyor ve diğer forum kullanicilari ile kitap incelemesi-tartışmasi yapiliyor.Şimdi o başlıgın amacıda o mu? Şoyle mi olmalı: “Brandon sanderson Sissoylu 1.kitap” bu nu yazıp çıkmalı mı arkadaş? ozaman nerde kaldı forum?tartışma?karşılıklı gorüş?Yeri geldiğinde Kampanya alanında enpara gömülüyor toplu olarak, o zaman oradada yazalim “can yayinları %45 yer: kitapyurdu.” görüş?yok, fikir alışverişi?yok, kod isteği?olmaaaz çünkü onların başlığı farklı, gibi gibi…
Ayrıca forum içerisinde moderatörlük göreviniz yoksa varmış gibi yapıp ınsanları kalıba sokmaya çalışmayalım.Bu görevi üstlenenler müdahale ederse eder edilmediğini düşünüyorsaniz karşıt görüşlülere saldirmayip yöneticileri uyarin özelden bence bu şekilde konu karşılıkli atışmaya girmeden konu kapanir diye düşünüyorum.
Şimdi burada biri yeni kitap haberi paylaşsa, 3-4 kişi de ooo bayağıdır bekliyorum, siparişe çıksa da alsam, hemen sepete ekleyeyim, tam da maaşlarımı bitirdiğim zamana denk getirirler, yayınevleri de tam taşınma zamanı coştular, ön sipariş fiyatı ne böyle gibi mesajlar yazsalar benim şunu mu demem lazım;
Banane senin bu kitabı beklemenden, sepete eklemenden, ben haber okumaya giriyorum, senin mesajını değil git " Son Aldığınız ve Sipariş Listenizdeki Kitaplar" konusuna yaz. Ya da burada fiyat konuşmanızı çekemem gidin " Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş" konusuna yazın. Maaşlarının suyunu çekmesi beni ilgilendirmiyor ben kitap haberi okumaya geldim, git " Dök İçini Rahatla" konusuna yaz. Böyle mi olacak yani? O zaman diyelim yöneticiye, sıfır yorum ama bakın sıfır yorum, olumlu veya olumsuz sıfır yorum olacak şekilde haberler eklenip geçsin.
Sabahtan beri şuradaki anlamsız kargaşayı izliyorum. Normal konuşmalarda da konu konuyu açar başka bir konu konuşulur. Hatta denir ki " Konu nereden nereye geldi. Nereden geldik bu konuya vs."
Bu konudaki durumda aynı, konu konuyu açıyor, yayınevlerinin eskiden yaptığı tutumlar vs. akla geliyor. Bence bunlar normal şeyler. Birbirinizi üzmenin, kırmanın hiçbir manası yok.
Saygıdeğer forumdaşlarım, nasılsınız? Umarım çok iyisinizdir. Tartışma başlangıcını, 2 ve 3. mesajı okudum. Bir de son mesajı. Yani o derece sıkılmışım tartışmalardan. Hele ki 75739 derece sıcaklık altında. Lütfen yabmayalım. Gerek yok ya emin olun. Kayıp Rıhtım’da gaybolmamak ümidiyle…