Fırtınaışığı Arşivi | Spoiler'lı Tartışma

Sanderson’ın Kozmer bitişinde yaklaşık 72 yaşında olacağını planlamıştı. Şu an 49 yaşında hesap et işte.

Hala daha okumayanlar var diye gizliye alacağım.

Bitirmeden açma!

Kitabın sıkıntılarından biri de bu oldu sanırım, tahmin edilebilirlik. Tabi en sonu beklenmedikti ama geri kalan çoğu şey teorilerde öngörülmüştü. Kitap içinde bile bu tahmin edilebilirlik vardı sanki. Biz mi Sanderson’ı iyice çözdük diyeceğim de sanmıyorum. Formless’ın aslında İyatil olması, Szeth’in sınavının Elçilik için olması, Kaladin’in onun yerine Elçi olacak olması(Jezrien <=>
Rüzgarkoşucu <=> Kaladin)

Kitabın bir diğer sıkıntısı dil. Bayağı modern bir dil kullanılmış kitapta, bayağı da tepki var bu konu hakkında herkesten.

Bir de kitabın tasarımından kaynaklı olarak da ilk defa hem kitabın fazla video oyunu gibi olduğunu ve kitabın bölümlerinin fazla eşit bölüştürülmüş hissiyatı vermesi. Özellikle ilk yarıda biraz hissediliyordu bu. 5. günde bir yerdeyken yüzdeye bakayım dedim yüzde 52. Dediğim gibi bu kitabın genel tasarımından dolayı böyle ama yazarın en çok eleştirildiği durumların bayağı net bir şekilde
görülmesi olumsuz bir durum oldu.

Sıcağı sıcağına net yorum yapmaktan kaçınmıştım ama şu anlık net bir şekilde sıralamam 2>1>3≥5>4. Her ne kadar hikayenin devamını bayağı merak etsem de seriye ara verilmesi bence hayırlı bir durum oldu. Bu tepkilerin üzerine birazcık düşünmesi gerekiyor Sanderson’ın.

1 Beğeni

Bu umudunuzun gerçekleşeceğini düşünmüyorum
Çünkü yazarın en güçlü yönü ayrıca en zayıf yönü bence

Yazarın kafasında çok fazla hikaye var ve bunları biran önce kağıda dökmek istediğinden, yazdığı hikayeye çok az geri dönüp bakabiliyor (tabi benim tahminim ) O yüzden bu kadar hızlı ve çok yazabiliyor
Bence arayı diğer kitaplar ve hikayeler ile dolduracak sonraki kitap için atıyorum 5 yıl aramı demişti bir bakarız 3 yıl sonra döner seriye
Çünkü hem başka kitapları yazıyor, hem bunu düşünüyor, hem de diğer hikayeleri

Özetle yazarın kafasında tek hikaye olması da (buz ve ateşin şarkısı serisi, kral katili güncesi), birden fazla hikaye olması da sorun okuyucular için

Bu hesaba göre 23 yılda bitirmesi lazım ki bence bu süre biraz daha uzayabilir.

Stormlight Era 2 -------> 5 kitap
Mistborn Era 3 ---------> 3 kitap
Mistborn Era 4 ---------> 3 kitap
Dragonsteel -------------> 3 kitap
Elantris -------------------> 2 kitap
Nightblood ---------------> 1 kitap
Aether --------------------> 3 kitap

Unuttuğum yoksa ana hatlarıyla 20 kitap ve nerdeyse yılda 1 kitap yazması gerekiyor.

Ki Stormlight kitaplarını 3 - 4 yılda bir adet yazıyor. SA Era 2’ye kadar 6 yıl arada Ghostblood üçlemesi ve Elantris 2-3’ü bitirip SA 6’ya başlayacağını düşünürsek 2045 civarlarında SA Era 2 bitmiş olabilir. Araya diğer cosmere kitapları da girecektir ve bunlardan sonra Dragonsteel ve Mistborn Era 4 var.

Bunların yanında novellalar ve muhtemel başka kitaplar da eklenince 23 yılda bitirmesi mümkün görünmüyor.

Umarım onunda bizimde ömürlerimiz sonunu görmeye yeter :slight_smile:

Kitabın dili konusundaysa benim okuma zevkimi baltalamadı açıkçası ama eski kitaplarına göre bir gerileme olduğu da aşikar.
Bu seri onu çok yoruyor. Ara vermesi bence de hayırlı oldu. Kafasını toplamak için iyi bir fırsatı var.

1 Beğeni

Tam olarak hangi modern kelimeleri kullanıyordu hatırlamıyorum, 15 kez sözlük açmışımdır ama deneyimimi negatif etkilemeyen bir değişiklik oldu. Okurken ben de demiştim bu sözcük fazla mı modern diye ama başka serilerden kendini ayıran bir tarafı da oluyor böylece bu nedenle hoş karşılıyorum. Ayrıca “Bu adam çok basit bil dille yazıyor!” diyenlerin eleştirilerine bakıp farklı bir yol izlemeye karar vermiş olabilir. Şahsen Brandon Sanderson’un düz metninin güzelliği yerine diyaloğuna daha çok önem verdiğim için kaale almadığım eleştiriler.

Fırtınaışığı 5. Kitap Türkçe çevirisi için bir gelişme var mı? 6 ay geçti kitap çıkalı ama Türkçesinden haber yok sanırım.

İyi ihtimalle sonbahar gibi çıkacak dedi yayınevi