Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

değerli forum üyeleri sizden ricam mustafa çiftçi,barış bıçakçı,murat uyurkulak,alper canıgüz,murat menteş,emrah serbes gibi türk yazarlarımızdan kitap tavsiyesi alabilir miyim?

Burada bulabilir, bulamadıklarınızı da sorabilirsiniz. İlgisiz bir başlık olmuş.

Murat uyurkulak’ın Har kitabı çok orijinal bir kıyamet romanı. Bircok yeni fikri kusursuz işlemiş.

51de0zg6wGL.SY445_SX342

Dylan Dog - Gökten Yağan

Dylan Dog’un 240 sayfalık yıllık “gigante” serilerinin bu ayağı bilim-kurgu bir macera sunuyor. Utopia’dan Heroes’a, Stranger Things’ten X-Files’a, tanıdık alt temalar kimi zaman meta örneklere yükselecek denli serpiştirilmiş. Lakin 90’ların Spider-man arkası Hulk maceraları gibi melodramvari bir hava var. Belki bu yüzden Goodreads puanı seri ortalamasının altında kalmış. Normal seriye alışmış okur için oldukça doyurucu oysa. Yeri gelmişken söyleyeyim, bu serinin sayılarına dair neredeyse hiç bilgi, yorum yok ve fiyatlar el yakıyor. Elinde bu veya Maxi seriler bulunan varsa evladiyelik tutmasını tavsiye ederim. Film gibi yazılıp çizilmiş. Oldukça beğendim. Bari 4 yıldız vereyim.

unnamedunnamedunnamedunnamed

Not: Kapak, macerada geçen çizgi romana ait. Hikaye, bunu okuyan bir çocuğun kovalanması ve korunması ekseninde geçiyor. Özel güçleri var. Uzaylı olup olmadığını okuyunca anlayacaksınız. Wells denen bir bilimadamı da var, H.G. diye bir kez anılıyor, artık gönderme mi yoksa karakterin adı mı, onu bilemiyorum. Comic Vine’daki karakter listesinde gördüğümü hatırlıyorum. Unutmadan, bilinci kullanılarak güçlendirilmiş robot kötüyle de Robocop serisine selam çakılıyor. Rehin aldığı kadının adıyla da (Karen) SüngerBob’un Plankton’unu geçmemiş oluyoruz.

4 Beğeni

0001849707001-1

Cehennem Köpeği, North By Northwest’in neredeyse tamamının modellenmesinden ibaret. Hitchcock tiplemesi ve Grant ismi de eklenmiş. Roger Thornhill, Philip Vandamm, Kaplan, gizli kadın ajan (zenci) vb. cabası. Henchmen Blues Brothers düosu. Brandon Lee ve The Crow seti bahsi var. Köpek tablosuyla da Ghostbusters 2 günlerine gidiyoruz.

Deliliğin Uçurumları, Shock Corridor çıkış noktasını kullanmış. Bir cinayeti çözmek için tımarhaneye kapanıyor Dog. Tabii filmin çok altında.

Yeni Nesil, klonlanmış Rosemary’s Baby bebeğiyle vampirler arası hiyerarşi vasıtasıyla Daybreakers ve Day Watch/Night Watch filmlerine göz kırpıyor.

Benim için hepsi cringe yani utanç verici bir deneyim oldu. Baside kaçmak. Esinlenmeyi dahi geçerek. Puan vermiyorum. Filmleri izlememiş olanlar keyif alacaklardır.

1 Beğeni

51oY7FzGokL.SY445_SX342513Uton9USL.SY445_SX342
71p5CADXXyL.SY385

Beşinci Mevsim, Mystere’de Golkonda sayısında işlenen Magritte - Golconda tablosunu hikayelemiş. Gazete ve haber bültenlerinde hep görmek/duymak istediğim şeyi de panellemişler (aşağıda).

Adsız

Uçurum’da lanetli bebekler var. Chucky modelli sayı yetmemiş anlaşılan.
[KY’de Dylan Taylan olmuş Daylan Dog Sayı:22 / Uçurum (Tiziano Sclavi) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com]

Mükemmel Bir Dünya ise, sevdiğim bir klişeyi işliyor. Başka bir hayatı yaşıyor olduğuna inandırılan, komadan çıkmış kahraman. Bu hikayede Dylan’ın adı, çiziminde model alındığı Rupert Everett’e saygı duruşuyla, Rupert. Güzel bir hikayesi var. Edinmeye değer. Puan da onun için gelsin.

unnamedunnamedunnamed

2 Beğeni

Martin Mystere - On Felaket

Kutsal kitaplarda geçen felaketleri günümüze uyarlayan çılgın bir bilim adamı, kimliği son ana kadar bilinmeksizin, New York’u pençesi altına alır. Sahaflarda bile tükenmiş görünen macera dev ebatlarda Oğlak tarafından basılmış, içinde New York’un müzmin sakini Woody Allen’den askeri ekipteki Tommy Lee Jones’a kadar tanıdık çizimler var. Çok beğendiğim bir sayı oldu, meraklısına tavsiyedir.

Detay: 21X30 cm, 224 sayfa.

5 Beğeni

Martin Mystere - Buz ve Ateş Adası

Morrigan/Morgana, Orloff vb. özetleri Jan Dark sayısında geçilen İzlanda macerasında, Hobbit’e de esin olan Siegfried ve Norman efsaneleri, Amerika’yı ziyaret etmiş Uzak Doğu ve İrlanda (Aziz Brendan) denizcileri vb. bilgi bombardımanı altında dökülüyor ama kurgu oldukça sıkıcı.

Dev albümlerden alınası MM var mı diye yoklamayı sürdürüyorum, benim beğendiğim geçenki sayıya bir blogda “en zayıf” demişler ya, tahminimce onun dışında hiçbirini beğenmeyeceğim sanırım. Neyse, göreceğiz. 242 sayfalık bir okuma daha bir şekilde bitti.

unnamedunnamed

2 Beğeni

Martin Mystere - Hayat Ağacı

Adını görünce İskandinav mitleriyle devam edeceğini sandığım macerada bu sefer Avustralya çöllerine gidiyoruz. Sinemasına kadar daima sıkıcı bulduğum Aborjin muhabbeti, bin yılda bir yapılan ayin için toplanan seçilmişler ile ayini önlemek için bir araya gelen örgütlerin Rasputin’i andıran baş karakteriyle biraz olsun renklendirilmiş. En azından bir üstteki sayıya göre daha akıcıydı.

Adsız
Tüm kitapseverlerin kabusu…
Adsız2
Adsız3
Aborjinler
Adsız4
Adsız5
Zerdüştler
Adsız6

Zerdüşt deyince aklıma “Kısa Bir Cehennem Ziyareti” kitabı geldi ve istemsizce gülümsedim. Sonuca gelelim: Okunur mu? Denk gelirseniz, evet. Alınır mı? Bence Hayır. Yine de 3/5 veriyor ve bir dev sayıyı daha geride bırakıyorum.

unnamedunnamedunnamed

Bari şuraya Zarathustra bırakayım.

2 Beğeni

Martin Mystere - Kötülük Meleği

Manchurian Candidate, Day of the Jackal, Harry Palmer Üçlemesi vb. politik suikast filmlerinin yolundan giden macera, öncesini bilmediğim bir telepat olan Maria’dan aynı güçlere sahip kardeşini paylaştıkları güçleri kullanarak durdurmasının talep edilmesiyle hız kazanıyor. Cilt de adını Angel’in lakabından alıyor. Kedi-fare oyunu keyifli, hatta bu sefer tarihi gizem de yok, lakin “gigante” serisi için bu seçim uygun muydu, orası tartışılır.

Neanderthal adamımız Java’nın, telepatiyle bağ kurmuş olsa da, tek kelime etmeden playboyluğa soyunması.

Adsız5Adsız6
Adsız7Adsız8

Maria ve Angel

“Geberin fakirler” ve kapanış.

unnamedunnamedunnamed

2 Beğeni

51r-lnx+oxL.SY445_SX342

Barry Strauss - Tarihe Yön Veren Büyük Komutanlar :closed_book::closed_book::closed_book::closed_book::closed_book:

5 Beğeni

Martin Mystere - Kudret Zinciri

İşte bu. Tam olarak bu yüzden topladım bu seriyi. Yunan tanrılarından Truva Savaşı’na, Homeros ve İlyada destanından Percy Jackson hayranlarını dahi mest edecek Athena-Ares düellosuna, Zeus’un kudretinin sembolü olan zincirin adını verdiği macerada, mitolojinin ardındaki uzaylı teorisi bile yer bulabilmiş; dolu dolu ve çizimleri de muhteşem bir sayı. 2 fasiküllük Sherlock macerası sonrasında 160 sayfalık bu cilt de benden tam puan alıyor.

Bakın, aşağıdaki kareler maceranın gidişatı hakkında hiçbir spoiler vermediği gibi, bu denli yoğun bir bilgi bombardımanı, bırakın çizgi romanı, mitolojiye adanmışlar dışında, neredeyse hiçbir kitapta bulunmaz. Dolayısıyla, kıymetini bilmek lazım: Herkese, her eve öneriyorum.

unnamedunnamedunnamedunnamedunnamed

7 Beğeni

Martin Mystere - Gün Batımı Tanrıları

E-kitap olarak göz gezdirdikten sonra almıştım, hazır mitoloji işin içine girmişken ardından tekrar patlatıvereyim dedim. Bu sefer Mısır’dayız.

Sırtını Marc Auge’nin non-place (yer-olmayanlar olarak çevrilmiş) teorisine dayayan öyküde, Nekropol üzerine inşa edilmiş turistik otel çevresinde gün batımına doğru Mısır tanrıları görünmeye başlar.

Batının bu medeniyeti kavrayışında bir tür yavanlık var. Burada da çölü tarifte bilir kişi olarak Arabistanlı Lawrence’a yer verilmiş. Binlerce yıllık bir medeniyeti işlerken onu çevreleyecek hikayeye niyeyse pek özen gösterilmiyor. Agatha Christie’li hikayede de böyleydi. Saçmasapan gizli bir ilişki, zimmete para geçirme, tabiri caizse “kızılderili mezarlığı üzerine yapı kurmak” gibi klişeler, güzelim Mısır mitolojisini besleyen konuya temel teşkil ediyor. Bir yerde “Mısır’ın hayvan tanrıları çirkin yüzlerini gösterirlerse” diye bir cümle kullanılıyor. Yine de şu görselleri doyasıya gördüğüm için (Thoth’un yüzünü çevirip cepheden bakışı yeter) 4 yıldız veriyorum. Keşke Yunan’a duyulan hayranlık burada da kendini gösterseydi.

2 Beğeni

martin-mystere-sayi-124

Martin Mystere - Caravaggio Şifresi

Sanatseverleri ve komplo teorisyenlerini memnun edecek cinsten bir macera. İçindeki bilgilerin doğruluğu yine takdir edilecek cinsten. Caravaggio’nun ne sebeplerle cinayetle suçlandığı, gönderildiği Malta’da hapsedilip oradan da kaçtığı, 37 yaşında nasıl öldüğü gibi detaylar bir yana, Vizigotların yağmalaması sırasında Roma’dan kaçıp sığınılan Tapınakçılara dair bir alay söylenti ve Da Vinci’nin Vitruvius Adamı’na dair bambaşka bir teori 160 sayfalık bu macerayı eşsiz kılıyor.

Sayının görsellerini eklemek için bu sefer elden fotoğraf çekmem lazımdı lakin kendim yazıp kendim okuduğum ve kütüphanemde, elimin altında bulunduğu için pas geçiyorum.

4 Beğeni

Jurnal (Cilt 1) “Yani, entelektüel bir otobiyografi” (bunu kitapta Montaigne için söylüyor, aslında kendi yaptığı da tam olarak bu…)

Acemi ve kişisel bir okuma deneyiminin paylaşımıdır,

Son üç aydır bu kitapla yatıp bu kitapla kalkıyorum. Kitap değil, kütüphane. Cemil Meriç, bir kütüphanenin et ve kana bulanmış hâli (ilk kez, utanıyorum, benim gözümde ne kadar büyük olduğunu anlatırken, ben okuduklarımı sevmemeye alışkındım) Beni yeni yazarlarla yeni kelimelerle yeni meraklarla tanıştırdı. Zorluklarla geçen hayatına dair haklı acınmalar ve her seferinde kitaba ve büyük yazarlara kaçış, bir sığınma. (bundan önce George Sand’in günlüklerini okuyordum, yarıda bıraktım. Günlük eğer yayımlanacaksa herhalde böyle bir günlük olmalıdır, öyle değil, ya da belki ben onu kendime daha yakın bulduğum için George Sand’i okumaya devam etme zahmetinde bulunmadım, bana zaten zirvede olan empati yeteneğimi doldurup taşırmak dışında hiçbir şey katmayacaktı)

“Evet, belki bir Spinoza olamazdım. Ama batı yalnız Spinoza mıdır ? İnsanlara kalbimin bahçesinden çiçekler devşirdim.”

İşte, madde madde aklımda kalanlar.

1. Cemil Meriç’in önemsediğini söylediği iki kitap karakteri : Don kişot ve Emma Bovary.
  2. Fransız edebiyatı, tarihi ve yazarları. Onlarla öylesine iç içe geçmiş ki, yazdığı her cümleye onları katabiliyor.
  3. Hint, hayal kırıklığı, yalnızlık ve okunmayacağına dair inancı. Hint’i anlatan kitabına dört sene harcıyor, kitabın sonunda müsvedde olarak yazdığı ithaflarda ve günlüklerde bahsedişlerinde bu çalışmasına ne kadar bağlandığı anlaşılıyor. Belki, çok iyi bildiği batıdan bir bıkkınlık.
  4. Yergileri, hicivleri ve anlatım gücü. Yermek istediğini mükemmel bir hayal gücüyle yeriyor, anlatımının üzerimdeki etkisi çok büyük. Kendisini de zaman zaman, mutsuzluğunun hakkını sonuna kadar vererek yeriyor (neredeyse iyi ki mutsuzmuş, ki biz bu cümleleri okuyabiliyoruz şeklinde bir düşünceye kapılıyorum, acımasızca)
  5. Sartre’nın iyi bir reklam ve zamanlamanın eseri olduğunu düşünüyor. Bu düşünce bana zevk verdi çünkü bulantıyı pek sevmemiştim. Aynı şekilde, absürt’ü de yeriyor.
  6. Göz rahatsızlığı, bununla ilişkili olarak hissettiğini söylediği aşağılık kompleksi.
  7. Oğlu ve kitaplar. Oğlunun da kitaplara onun kadar ilgi duymasını istiyor, ama günlüğünden anladığımız kadarıyla bu konuda da hayal kırıklığı yaşıyor. Belki aceleci davranıyor, bilemiyoruz.
  8. Fransızca kelimeler. Cümlelerinde türkçeden sık sık fransızcaya geçiyor. İki dille düşünmek. Bazen ufak ingilizceler.

Belki daha fazlası eklenebilir, ama işte aşağıda ilk elden okuma deneyimi yaşamak isteyenler için bir-iki sayfa :

Bundan sonrası ;
Jurnal-2 elimde, geçen hafta aldım, Madame Bovary, sonrasında Jurnal’e dönüş. Kitap boyunca bahsettiği Hint ve Saint-Simon’u da okumak istiyorum…bakalım.

7 Beğeni

Michael Haag - Tapınakçılar :closed_book::closed_book::closed_book::closed_book:

3 Beğeni

Seray Şahiner - Vatan Millet Samatya

4 Beğeni

Ben bunu tamamen şiir kitabı zannediyordum bir açtım baktım şiiri toplasan 15 sayfa etmez. Umarım içindekiler faydalı olur.

5 Beğeni

Martin Mystere - Özel Efektler

Sessiz sinema döneminde simyacı bir illüzyonist tarafından Melies’e sunulan halüsinatif özel efektlerin konu edildiği 160 sayfalık macera. Hollywoodland ve tarihçesi, Louis Aime Augustin Le Prince’in ölümünde Edison parmağı gibi bilgi ve komplo teorilerinin yer aldığı macera, daha çok, sinema aşıklarına göre.

Okuyup da merak edenler olursa söyleyeyim, Le Prince’in 3 filmini izlemiş ve ancak birini idare eder bulmuştum. Melies’in de Bach gibi yoklukta eserlerini paraya dönüştürmek üzere sarf malzemesi kılması üzücü. Yine de ondan elimize daha çok makara kalmış. Ancak 40 kadarını izleyebildiğim filmlerinin çoğu tatmin edici. Hugo (2011) onun için, The First Film (2015) Le Prince için saygı duruşu mahiyetinde izlenebilir.

Le Prince’in kayboluşuyla ilgili Selluloid sayısından bonus görseller:

Özel ciltteki ek maceradan:

3 Beğeni

Martin Mystere’in çizimleri çok güzel oluyor

1 Beğeni